perjantaina, syyskuuta 21, 2012Casa Finlandia CF-100: Muovi-Gulf

Arkkitehti M. Suurosen vuonna 1968 alunperin vaikeakulkuiseen maastoon sijoitettavaksi hiihtomajaksi suunnittelema ellipsin muotoinen lujitemuovirakenteinen Futuro-talo oli viime kesänä julkisuudessa, kun valmistussarjan ensimmäinen kappale oli näytteillä WeeGee-keskuksessa Espoossa. Näyttely jäi omalta kohdaltani sarjaan pitäisi käydä.

Suuronen suunnitteli 1960-70-luvun taitteessa myös sarjan Casa Finlandia CF -muovirakennuksia. Pienehkö CF-100 ja tätä isompi CF-200 oli tarkoitettu huoltoasemiksi. Autoistuvassa Suomessa niille oli kysyntää. Muovirakenteisillekin ennen öljykriisiä.

CF-sarjojen huoltoasemiksi tarkoitettuja rakennuksia hankki hieman yllättävä taho, Gulf. Yllättävä siksi, että Gulf oli 1960-luvun lopulle tultaessa onnistunut profiloitumaan kaikella muulla kuin arkkitehtuurilla. Kun eri huoltoasemaketjut teettivät tyyppiasemansa, jotkut nimekkäilläkin arkkitehdeillä, Gulf erottautui kilpailijoistaan muita huonolaatuisemmalla ja nopeammin rapistuvalla rakennustavalla. Ehkä maineensa parantamiseksi yhtiö päätyi 1960-luvun lopussa hankkimaan näyttävintä, mitä tarjolle oli tullut. Jotkut historiallisista huoltoasemista, tai ainakin Gulf-sellaisista, pitävät sanovat, että Suurosen CF-100 ja CF-200-sarjat ovat Suomen sodanjälkeisen ajan parasta huoltoasema-arkkitehtuuria. Joku muu voisi ehdottaa 1950-luvun puhdaslinjaisia Teboileita, toinen Ilosen arkkitehtipariskunnan Essoja ja kolmas kuulujen Sirénien piirtämiä Shellejä.

Gulf-ketju lopetti Suomessa vuonna 1973 Nesteen ostettua sen ja jaettua asemaverkoston osaomistamiensa Kesoilin ja E-Öljyjen kesken. Ainakin yksi edelleen alkuperäisessä tarkoituksessaan palveleva "Muovi-Gulf" on vielä jäljellä. Moneen kertaan isäntää vaihtanut Casa Finlandia CF-100 palvelee tätä kirjoitettaessa St1-kejun väreissä vanhan kolmostien varressa Lempäälässä, lähellä Valkeakosken rajaa.

Asema on avattu 18.6.1969. Kahvion seinällä edelleen komeileva lehtileikesuurennos mainosti sitä maailman ensimmäisenä kokomuovisena huoltoasemarakennuksena. Kesäisen avajaispäivän kunniaksi rantahatun olisi saanut 5 markalla ja Walt Disneyn LP-levyn samoin.

Sisälle astuessa pääsee aikakoneeseen. Sisustus muovituoleineen ja pienine pöytineen on perinnettä parhaimmillaan. Kuin Tankki täyteen - VR:ää tai ainakin sukulaisaihetta on seinällä täälläkin Transpoint-kalenterin muodossa - sillä erotuksella, että täällä eletään vuosikymmenen verran vanhempaa aikaa.

Olen poikennut paikalla ennenkin, mutta viime pyhänä pizzalla tuli Ilkan kanssa puheeksi seutukunnan nykyiset ja entiset huoltoasemat. Muun muassa se, missä oli aikanaan lähin Gulf. "Muovi-Gulf" se tuskin oli. Tai ainakin muistelen Valkeakosken Jyräänmäen nykyisen Neste-aseman kantaneen oranssi-sinistä merkkiä kauan sitten. Voin olla väärässä, koska muistikuvani mitä todennäköisimmin on ajalta, kun Gulf-logo olisi ollut enää jäänne entisestä isännästä.

Tänään CF-100 sattui osumaan työreissun varrelle. Kävin juomassa kupillisen kahvia ja kysymässä ystävälliseltä emännältä, saanko ottaa pari valokuvaa. Lupa tuli, kun paikalla ei ollut muita. En selvästikään ole ollut ainoa paikalla käynyt aseman erikoisuutta kehuva. Emäntä myönteli, mutta heti perään hämäläiseen tapaan vähätteli, että ei hänen työmaansa ainoa laatuaan ole. Lounaan laittamisessa - asema myy lounasaikaan kotiruokaa- näytti olevan kiire, joten en udellut enempää. Googlen kuvahaun perusteella Vantaalla on pystyssä yksi CF-200. Entä muualla?

Lähde: Vesterinen, Jukka: Huoltoasemakirja. Alfamer Oy 2009, 2011. Tallinna 2011.

5 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

Viialassa oli Gulf,nykyisen Seon paikalla

Esko Peranto kirjoitti...

Työkaverin kättenjälkiä.Muitakin saman tehtaan tuotantoa löytyy Luumäeltä ja Kankaanpäästä.Amerikassa asti kävi työkaveri Futuroa-esittelemässä.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Pekka, tuota asemaa en olisi tiennyt tai ainakaan muistanut. Kiitos tiedosta!

Esko, mainitsemasi menevät käyntikohteisiin. Ja työkaveriasi täytyisi asianosaisten jututtaa. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Kemistäkin löytyy entinen Gulf http://goo.gl/maps/39AVa

Anonyymi kirjoitti...

Ihmetyttää tuo avajaisten päivämäärä, koska olin paikalla 63 tai 64 kun kupolin sisätiloja rakennettiin.Äidin siskonmies teki sinne teakista puolipaneeleja. Kauan meni, ennenkuin avajaiset pidettiin.