Pahanteosta tavattuja |
Erikoinen kauppatapa
Törmäsin työmaalla mielenkiintoiseen kauppatapaan. Minulle soitti henkilö, joka kertoi, miten olimme muka keväällä sopineet, että työnantajani lopettaa ilmoittelunsa FinnForum-nimisessä palvelussa. Hän lupasi faksata kaavakkeen, jonka allekirjoittamalla ilmoitussopimus päätetään nyt meneillään olevan jakson jälkeen. Hän pyysi palauttamaan kaavakkeen pikimmiten allekirjoitettuna.
Faksi tuli ja sen sisältö oli mielenkiintoinen. Pian sen jälkeen samainen myyjä soitti ja halusi varmistaa faksin perilletulon, koska ”toimiston tytöillä oli ollut jotakin epäselvyyttä faksinumeron kanssa.” Samassa yhteydessä hän vielä muistutti pikaisesta palauttamisesta.
Faksattu lomake oli mitä mielenkiintoisin. Kyseessä ei suinkaan ollut palvelun peruutus, vaan tilauskaavake (PDF-tiedosto, 36 kB), jolla olisi tilannut bannerimainoksen julkaisemisen 750 euron hintaan (olen pyyhkinyt lomakkeesta huijarin käyttämän nimen – voihan olla, että taloudellinen taantuma pakottaa pohjimmiltaan kunnon ihmisiäkin turvautumaan epätoivoisiin varainhankintakeinoihin).
Lomake jäi tietenkin palauttamatta. Työnantajani ei ole ilmoitellut mitään FinnForum-palvelussa. Arvelen, että myyjän kauppatapa perustuu siihen, että vastaanottaja kaiken kiireensä keskellä huijataan allekirjoittamaan mainostussopimus siinä uskossa, että hän peruuttaisi jonkin vanhan sopimuksen.
WWW-sivujen kräkkeröintiä
Moni on varmasti törmännyt enemmän tai vähemmän hauskoihin kuviin, joissa jonkin tunnetun WWW-sivun sisältö näyttää ensi katsomalta siltä, miltä pitää, mutta osoittautuu sisällöltään joksikin aivan muuksi. Esimerkkinä vaikkapa
VR:n sivu.
Kyse ei läheskään aina ole siitä, että sivu olisi oikeasti murrettu ja tärvelty – toki sellaistakin tapahtuu. Yksinkertainen WWW-sivun ”kräkkäys” saadaan aikaan kirjoittamalla selaimen osoiteriville seuraava JavaScript-koodinpätkä ja painamalla Enteriä:
javascript:document.body.contentEditable='true'; document.designMode='on'; void 0
Selaimessa näkyvä sivu siirtyy nyt ”editointitilaan”, jossa käyttäjä voi vapaasti muokata sivulla olevaa tekstiä. Tämän jälkeen vain kaapataan kuva esimerkiksi Alt + PrintScrn –näppäinyhdistelmällä, tallennetaan se ja esitellään ylpeänä ”kräkättyä” sivua.
Tällainen ”kräkkeröinti” on sikäli harmitonta, että se ei millään tavoin muuta kohteena olevan sivun sisältöä vaan ainoastaan sitä, mitä käyttäjän omalla näytöllä sillä hetkellä näkyy. Kellekään muulle tällainen temppu ei näy – paitsi tietenkin, jos siitä otetaan ruutukaappaus, joka tallennetaan kuvaksi ja esitellään muille.
3 kommenttia:
Sama yrittäjä vaivannut paikallisia yrittäjiä ja kun faxin lukee tarkkaan niin hinta on 750 eur/kk ja sopimusaika 1 vuosi.
Alalaidassa tosiaan lukee, että jaksoja on 12 ja hinta 750 e/jakso. Ylempänä ainakin tässä huijauskirjeessä on, että tilaus päättyisi kuitenkin 31.3.2010. Varmaankin huijarit tulkitsisivat mieluiten tuota pidempää vaihtoehtoa.
Ovat nämä aikamoisen kieroja tapauksia.
Vielä tähän liittyen, tapaus tuli leipätyön yhteydessä puheeksi tilaisuudessa, jossa oli mukana Suomen Yrittäjien edustaja. Hän kehotti tekemään asiasta ilmoituksen sekä Suomen Yrittäjille että Keskuskauppakamarille. Niin tein, ja jälkimmäinen taho vastasi, että heille on aiemminkin ilmoitettu saman firman(?) kauppatavoista.
Lähetä kommentti