tiistaina, maaliskuuta 15, 2011


Pehmeitä ja karheita latuja


Maanantaiaamupäiväksi näille main ennustettiin heikkoa lumisadetta, mutta hiihtäjien iloksi toteuma oli ennustetta aikaisempi. Ladut olivat enimmäkseen pehmeitä, mutta jokainen suksipari teki niistä jälkeen tuleville helpompia. Kiersimme Yllästunturin totutusta hieman poikkeavaa reittiä. Emme nousseet sinänsä hienoon ja hyvällä säällä aina hiihtämisen arvoiseen Kellostapulinkuruun, vaan laskimme loivasti Kesänkijärven päähän, jolloin kierros jätti sisälleen myös Kellostapulin "sivutunturin".

Tänä aamuna lämpömittari näytti 25 pakkasastetta, mutta laski taas nopeasti. Latukartasta hahmottui lenkki sisältäen latuosuuksia, joilla emme ole ennen hiihtäneet. Alueen 330 kilometrin latuverkostossa riittää uutta monelle hiihtolomalle, ja parin viime talven aikana myös monien kyliin nähden syrjäisempien latujen hoitoluokitusta on nostettu. Toisin sanoen niitä hoidetaan koneellisesti tavanomaisilla latusuksilla hiihdettävään kuntoon tiheämmin kuin ennen. Jo jonkin aikaa on toiminut latukoneiden GPS-paikantimiin perustuva verkkopalvelu, joka kertoo latujen hoitotilanteen suunnilleen raaliajassa.

Sen verran uudenkarheita olivat ladut ja lumi kuivaa, että pitovoidetta piti lisätä reilun kahdenkymmenen kilometrin jälkeen. Mikäpä siinä, tauot sopivat mainiosti leppoisaan hiihtoretkeilyyn.

Iltapuhteena oli suksien puhdistus ja uusi pitovoitelu. Vanhassa oli jo turhan monta kerrosta. Majoituspaikassa on sinänsä asiallinen suksienhuoltotila, mutta sanoisin vähintään arveluttavaksi, että se on rakennettu pyykkituvan yhteyteen. Toisin kuin parin edellisen talven majoituspaikassamme ei tämän huoltotilan varustukseen näytä kuuluvan erillistä ilmanvaihtolaitetta, joka tuulettaisi voiteenpoistoaineiden ja pahimmillaan fluorivoiteiden (joita tosin ei oman voidelaukkumme sisältöön kuulu) katkut ulos. Nyt ne jäävät sulostuttamaan pesukoneesta otettavaa puhdasta pyykkiä.

Hiihtoloman ajan harjoitan koulupinnausta, kun en osallistu vero-oikeuden luennoille, joita olisi tarjolla muutamana iltana Tampereella. Mutta aivan tyystin en ole harrasteopintojakaan hylännyt: lomalukemisina minulla on niinkin lennokas teos kuin M. Myrskyn ja J. Ossan "Verotuksen perusteet", luentojen oheismateriaalina toimiva teos.

Ei kommentteja: