keskiviikkona, maaliskuuta 16, 2011


Myllyhiihto


Myllyhiihto on tiettävästi jostakin 70-80-lukujen taitteesta saakka ollut Ylläksen alueen hiihtolomailijoiden keskiviikkoperinne. Ainakaan nykyisellään kyseessä ei ole varsinainen laturetki, vaan jutun ideana on yksinkertaisesti hiihtää Äkäslompolosta pohjoiseen, kiertää Äkäskero ja käydä Äkäsjoen varrella sijaitsevalla vanhalla myllyllä. Virallinen matka Äkäslompolon jäältä mitattuna on 47 kilometriä. Paluumatkalla teimme kunniakierroksen järven ympäri, jotta saatiin 50 kilometriä täyteen.

Aikaisemmin ei Myllyhiihtoa ole tullut kokeiltua, mutta nyt oli sopiva aika sille. Lähdimme matkaan aamuyhdeksän vaiheilla. Pakkasta ei ollut kymmentä astetta enempää, ladut vielä hiljaisia, tuuli tyyntä ja kaunis sää luvassa. Kiersimme reitin perinteisten ohjeiden mukaisesti vastapäivään. Päivän mittaan vastaantulijoita näytti olevan enemmän kuin ohittajia tai ohitettuja. Moni oli tuulen suuntaa ennakoiden valinnut myötäpäiväisen kiertosuunnan. Toisaalta ei vastatuuli loppumatkan aukeillakaan sietämätöntä ollut.

Äkäsmylly on vuonna 1946 rakennettu vesimylly, joka on edelleen toimintakunnossa. Mylly on rakennettu Äkäsjoen putoukseen, täkäläisittäin linkkaan, jonka vesi virtaa talvisinkin vapaana. Myllyalueella toimii sesonkiaikana myös latukahvila. Olimme yhtä saitoja turisteja kuin ennenkin, ja tankkasimme omin eväin. Palanen ruisleipää ja kulaus vettä toimii hiihtäjällä yleensä paremmin kuin kahvilan antimet.

Ei kommentteja: