perjantaina, kesäkuuta 01, 2007


Ammattiliiton lehdestä


Jokin aika sitten Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja E. Kangasniemi kirjoitti ammattiliiton Opettaja-lehdessä tiukkasanaisesti opetusalan palkankorotusvaatimuksista osana hallituksen lupaamaa julkisen sektorin palkkaohjelmaa. Minun on myönnettävä, että Kangasniemen tuolloinen kirjoitus yllätti. Yleensä ottaen OAJ on isoista akavalaisista ammattiliitoista viimeisenä toiminut eräänlaisella primus interpares -asenteella, jossa rahasta puhuminen katsotaan liian rahvaanomaiseksi.

Tänään ilmestyneessä Opettajassa Kangasniemi vetää sanojaan urakalla takaisin. Takaisin vanhalle linjalle palaaminen oli minusta odotettavaa. Arvelen, että OAJ toimii tulevissa neuvotteluissa paljon maltillisemmin kuin mitä Kangasniemen taannoinen kirjoitus antoi ymmärtää. Toisin sanoen en usko, että ainakaan opetusalalle on luvassa mainittavia palkankorotuksia. Henkilökohtaisesti olen vaatimattomana ihmisenä omaan tilipussiini tyytyväinen - ja ammattiyhdistysnäkökulmastakin katsottuna edustamallani alalla ongelmat ovat useimmiten laadullisia, kuten työsuhdekysymyksiä - mutta en pidä esimerkiksi peruskoulun luokanopettajien palkankorotustoiveita lainkaan kohtuuttomina.

Toinen - ei ehkä niinkään yllättävä uutinen - oli, että Hämeenlinnan ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja O. Luukkainen siirtyy OAJ:n leipiin. Kauaa hän ei Hämeenlinnassa viihtynyt. Villi arvaus on se, että ammis-skene ei tarjonnut visionäärille riittävästi näköaloja.

Ei kommentteja: