torstaina, toukokuuta 30, 2013Valokuvatorstain elämänohje


这 位 老 先生 在 公园 打 太极拳。
Zhè wèi lǎo xiānsheng zài gōngyuán dǎ tàijíquán. Tämä vanha herra tekee taijia puistossa.

Taiji, oikeammin tàijíquán (太极拳) on monille, varsinkin varttuneemmille, kiinalaisille elämänohje, vaikka lajin harrastaminen ei enää ole samankaltainen lähestulkoon kansalaisvelvollisuus kuin muutama vuosikymmen sitten. Taijin harjoittamisen uskotaan tuovan terveyttä ja pitkää ikää. Omasta kokemuksestani uskallan sanoa, että ainakin kehon koordinaatiota se parantaa ja siksi auttanee ihmistä pysymään pidempään toimintakykyisenä.

Taiji-muodon "tekemistä" käytetään lyömistä tarkoittavaa verbiä dǎ (), samaa kuin puhuttaessa useimpien pallopelien pelaamisesta. Taijin juuret ovat ikivanhoissa kamppailutaidoissa, joten verbi sopii asiayhteyteen. Juuristaan huolimatta taijin harjoittaminen on rauhallista ja harmonista, elämänohjeeksi mainiosti sopivaa.

Eilen työmatkalla Helsingissä näin Kampin aukiolla toisen kamppailullisesta taustasta nousevan lajin, capoeiran taitajia. Asiaa tuntemattoman silmiin eteläamerikkalaisperäinen liikuntamuoto näytti vauhdikkaalta ja meluisalta, torielämään hyvin sopivalta. Mutta kovin kaunista se ei mielestäni ollut, ei ainakaan taijiin verrattuna. Makuasioita toki ja varmasti hieno laji sekin on.

Ei kommentteja: