maanantaina, elokuuta 15, 2011


HDR-Hr


Suomalaisen blogimaailman pioneeri Pinseri kirjoitti HDR-valokuvista jo reilut viisi vuotta sitten.

Vihdon kokeilen minäkin, ajattelin eilen, ja kuvailin lähtöä odottavia museovetureita jalustan kanssa. Samalla oli hyvä syy tutustua kameran asetusvalikoihin. Hävettää tunnustaa omistaneensa kevyen sarjan järjestelmäkamera jo kolme vuotta ja kuvanneensa lähes poikkeuksetta automaattiasetuksella. Nyt tuli opeteltua ainakin manuaalista valotuksen haarukointia. Vitkalaukaisinkin löytyi.

Kokeilin eri tavoin valotettujen kuvien yhdistämistä HDR-kuvaksi työmaalla Photoshop CS5 -ohjelmalla, tuolla digitaalisen kuvankäsittelyn sveitsinlinkkarilla. Ainakaan aloittelijan taidoilla jälki ei juuri sävähdyttänyt.

Mutta verkosta löytyi asiallisen tuntuinen ja mikäli mahdollista Photoshopin automaattitoimintoakin helppokäyttöisempi nimenomaan HDR-työskentelyyn tarkoitettu Luminance-ohjelma, joka muun hyvän lisäksi perustuu avoimeen lähdekoodiin ja GPL-lisensoituna on käyttäjälleen ilmainen.

Taidonnäytteitä nämä eivät ole, kaukana siitä. Hiomista on niin Pentaxin kuin Luminancen käyttötaidoissa. Mutta onpahan yksi leikkimismahdollisuus lisää.

Ei kommentteja: