torstaina, elokuuta 12, 2010


Kevyt kisa


Illalla tuli osallistuttua reserviläisliikunnan piiriin laskettavaan sovellettuun maastokilpailuun. Kesäyön marsseja lukuunottamatta en juuri ole toimintaa noissa piireissä juurikaan harrastanut. Nyt piti mennä, kun erikseen kutsuttiin.

Kilpailu käytiin paripartiokisana melko laajalla alueella Hämeessä. Parikseni sain naapurikylän Veikkojen kaikkien lajien aktiivin. Hänen ansiostaan sijoituimme kuudenneksi noin kahdenkymmenen partion joukossa. Peten siivellä sain itseansaitsematonta kunniaa.

Varsinaiset suoritukset tehtiin rasteilla ja siirtymät ajettiin autolla. En voi sanoa olevani kovin ammunnallisesti suuntautunut. Ammuntarasteilta puhtaat nolla pistettä. Pienoispistoolilla pöllysi penkka taulujen yllä ja alla. Kivääriammunta suoritettiin perinteikkäällä m/28-sotilaskiväärillä eli "Pystykorvalla". Sellaisella en ollut koskaan ennen ampunut. Mielenkiintoinen kokemus. Ase ei potkaissut ollenkaan niin kovaa kuin peloteltiin. Osaavissa käsissä sen sanotaan olevan hyvin tarkka, mutta ensikertalaisella ei sellaisia käsiä ollut.

Suunnistusradalla partio hajautettiin. Pete haki nopeasti rastit ja minulle jäi helposti kuljettava muutaman tietopuolisen tehtävän sisältänyt osuus. Kartta-aiheiset kysymykset menivät kelvollisesti. Kalustonkäsittelyrasteilta saimme täydet pisteet. LV217:n käyttöä, telamiinan kaivamista tai kertasingon käsittelyä ei tule ihan joka päivä harjoitettua, mutta ilmeisesti ne on sotaväessä opetettu aika hyvin. Väittäisin että edellisestä miinankaivuukerrastani on hyvinkin yli kaksi vuosikymmentä. Joko osasimme tai sitten varusmiehet pitivät löysää arvostelulinjaa.

Eniten minua jäi nolottamaan matka-ajaksi varatun kirjallisen tehtävistön mokat. Yleistietoja testaavassa lomakkeessa kysyttiin muun muassa muutaman antiikin ajan taistelun ajoitusta ja voittajaa. Salamiista muistin, että se oli meritaistelu mutta mitään muuta ei Herodotokselta ollut mieleen jäänyt. Issos meni oikein Aleksanteri Suuren nimiin, mutta ajoitus heitti väärälle vuosisadalle. Eniten hävettää Cannaen yhdistäminen Iulius Caesariin. Se nyt ainakin olisi pitänyt osata vaikka kiertokoulupohjalta.

Ei kisa kovin urheilullinen ollut, eikä siellä tullut edes hiki. Mutta toki sauna ja iltapala Parolannummella kelpasi.

Ei kommentteja: