Monsanto huijaa aina |
Hitto sentään, kun helteiden laiskistamana menin eräänä aamuna suorittamaan kotipihan sora-alueiden rikkakasvintorjunnan tarkoitukseen paljon käytetyllä Roundup-torjunta-aineella.
Tänään Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti, miten kyseisessä tuotteessa tehoaineena käytettävä glyfosaatti ei olekaan niin harmiton kuin valmistajafirma Monsanto antaa ymmärtää. Roundupin "vihreyden" takia olin katsonut sitä läpi sormien huolimatta valmistajan sikailuista geenimuunneltujen viljelykasvien kanssa. Glyfosaatti heikentää kasvien kykyä hyödyntää hivenaineita, voi aiheuttaa useita kasvitauteja ja karjaeläinten hedelmättömyyttä. Tällaiseen tulokseen ovat päätyneet Yhdysvalloissa Missourin ja Purduen yliopiston tutkijat. He valittavat myös, että yritysmaailmasta riippumattomien tutkijoiden ei anneta tutustua yritysten omissa tutkimuslaitoksissa tehtyihin tutkimustuloksiin ja -menetelmiin. Suomeksi tuo tarkoittaa sitä, että glyfosaattia ei voida tieteellisesti osoittaa ympäristöystävälliseksi torjunta-aineeksi.
Onneksi samaa syntiä ei ollut tullut tänä kesänä tehtyä paljon suuremman pinta-alan osalta Veturimuseolla. Esko siimaleikkureineen teki enemmän, nopeammin ja ympäristöystävällisemmin. (Siitä ei tarvitse tässä yhteydessä puhua, että veturitallin alue sinänsä lienee ympäristökatastrofi kuten varmaan suuri osa toista sataa vuotta yhtäjaksoisesti teollistyyppiseen toimintaan käytetyistä maa-aloista.)
Riittääkö leipää?
Edelliseen aiheeseen liittymättä, miten mielekästä on sekin, että Suomen viljasato on alkavana korjuukautena pienin kymmeneen vuoteen, 28 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, mutta kuitenkin tälle kaudelle tultaessa viljojen viljelyala oli pienentynyt viime kaudesta 16 prosenttia? Öljykasvien tuotanto taas on kymmenisen prosenttia kysyntää suurempi. Ettei ollut peräti "Maaseudussakin" viime syksynä juttuja, joissa kehotettiin siirtymään viljasta öljyyn?
Toki EU:n interventiojärjestelmä (linkki osoittaa brittiläisen etujärjestön sivuille - ihan piruuttani, hakekaapa huviksenne löytyykö Internetistä selväsanaista selitystä vaikkapa suomalaiselle lukijalle?) takaa keskeisten maataloustuotteiden riittävyyden kuluttajille ja minimipalkkajärjestelmän tuottajille.
Kuluttaja-asemassa oleva voi kysyä, onko interventiojärjestelmä tosiaan rakennettu niin aukottomaksi, että syötävää riittää aina?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti