lauantaina, huhtikuuta 26, 2008


Kuso kulkee


Aamujunassa vanha koulutoveri. Rouva varustelee jalkaväen taisteluajoneuvoja vientiin asiakkaiden toiveiden mukaan.

Hämeenkadulla kirjakaupan ikkunassa toinen opiskelutoveri, tekijänimenä näyttävästi asetellun kirjan kannessa.

Joskus sitä kokee ehtineensä kovin vähän, vaikka vuosia on kulunut verrokkien kanssa yhtäläinen määrä.

Päivälle olisi ollut tarjolla monenlaista ajanvietemahdollisuutta, mutta päätin valita kurssin tietoturvallisuusyrityksessä. Tietoturvallisuutta tosin ei käsitelty - ATK-kurssitusta lienee riittämiin luvassa alkavalla viikolla - vaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun radioliikennettä. Häkkisen herrasväen firma ystävällisesti tarjosi hyvät kurssiolosuhteet. Olen käynyt VAPEPA-viestikurssin tusinan vuotta sitten, ja vaikka edelleen operatiivisessa käytössä on paljon luotettavaa VHF-kaistojen - 68 MHz:n ja 164 MHz:n - radiokalustoa, on viestiliikennekäytäntöä (PDF-tiedosto, 67 kB) hiljattain muutettu viranomaisyhteensopivammaksi. Aiempi käytäntö oli kuulemma merenkulkijoilta lainattua. Poisoppimistarpeen tarve tuli huomattua viime kuussa pidetyssä harjoituksessa piipahtaessani. Päivittäjiä taisi suurin osa kurssilaisista ollakin.

Peruskurssin laajuutta on sitten viime näkemän supistettu kaksi- ja puolipäiväisestä kymmeneen tuntiin. Se on ymmärrettävää, koska yhä vähemmän osallistujia saadaan perjantai-illasta sunnuntai-iltaan kestäviin koulutuksiin. Suurin pedagoginen vaikeus tällaisissa muutostilanteissa on epäilemättä kurssisisällön karsiminen. Voiko radiotekniikan perusteita opettaa ilman katsausta sähkömagneettiseen spektriin? Onko amplitudi- ja taajuusmodulaatiota kuvaavien käyrien esittäminen tarpeen, jos päätavoitteena on peruskäyttötaidon opettaminen yhden tai kahden käsiradiopuhelimen käyttöön? Vaikeita valintoja, eikä oikeita vastauksia varmastikaan ole. Pedagogiikka kun ei ole eksakti tiede. Vanhoista oppimismenetelmistä oli säästetty laivanupotuspelin pelaaminen joukkuein radioyhteyden yli. Se on mielestäni erinomainen pedagoginen oivallus.

Hauskaa oli käydä Finlaysonin tehdasalueen maanalaisissa osissa, joissa rakenteiden aiheuttamat radiosignaalien vaimentumiset ovat melkoisia.

Ei kommentteja: