perjantaina, marraskuuta 16, 2007


Puuvillatehtaalta toiselle


Ajelin aamuhämärissä Riisikkalan ja Urjalan kautta päivän kirkastuessa vasta Koijärven jälkeen, mutta yhtään hirvieläintä ei näkynyt.

Kaupungin läpi kakkostielle, ja nosturit osoittivat oikean paikan jo kaukaa. Vanhasta muistista kyttäsin liittymää väärälle puolelle tietä ja ajoin ohi. Kääntöpaikka onneksi löytyi nopeasti.

Palaverin piti käsitellä melko suuria sfäärejä, mutta päädyttiin toiminnanohjausjärjestelmiin ja niiden soveltuvuuteen koulutussektorille. Aidat ja aidan seipäät tunnetaan, mutta koska visioiminen on helppoa ja mukavaa, jää aidanseipäistä puhumisen puutteessa aidanrakentaminen usein aidanrakentamisesta puhumiseksi. Jos jo alussa puhutaan seipäistä, saattaa aita syntyäkin. Jo se, että aidanseipäistä puhutaan lounaishämäläisittäin murtaen, valaa uskoa siihen, että aita nousee.

Floristiksi opiskelevat olivat tehneet niin hienoja kransseja, että oli pakko ostaa: "Kyl tei hianor ranssiv valittisitte" (translitterointini lienee murteen osaajien näkökulmasta väärä, mutta lounaishämäläisen erottaa ainakin "turkulaisesta" konsonanttien kahdentuminen sanojen välissä - hämäläismurteille tyypillinen piirre, joka lienee tunnetuimmillaan tamperelaisessa "som morossa").

Aikataulu salli palailla lumisia pikkuteitä vain Urjalaan saakka. Matka isompien puuvillatehtaiden kaupunkiin sujui vahvasti suolatussa kurakelissä.

Kalevankankaalla terveydenhuolto-oppilaitoksen paksujen kivimuurien suojissa ei puhuttu enää aidanseipäistä eikä aidoistakaan, vaan niiden kaatamisesta. Sairaalankadulla ei Meritullinkadun KESU-luonnoksia duaalimallin vahvistamisineen juuri kumarrella. Tampere aikoo ottaa kelpo askelen kohti yhtenäiskoulujärjestelmää niputtamalla kaupungin toisen asteen koulutuksen yhteen niin, että clasulaiset käyvät Herwoodin metsissä luokkahitsaus- tai tulityökorttikokeissa ja vastaavasti karvanoppa-Toyotat tuunaajineen tulevat tutuiksi Lyceum Classicum Tamperensen pihalla. Ei kuulosta ollenkaan huonolta ajatusmallilta ajatellen nykyisen koulutuskysynnän, -tarjonnan ja -valintojen tiettyjä epäsuhtaisuuksia. Toki tamperelaiset noudattavat sata vuotta sitten kiviseinään hakkaamaansa ohjetta ja kiirehtivät hitaasti, eikä näennäisessä radikalismissa ole paljonkaan eroa esimerkiksi Satakunnan tai Etelä-Savon tavoitteeseen tiivistää toisen asteen koulutuksen järjestäjät maakunnan tasolla muutamaan vahvaan toimijaan. Silti mielenkiintoista nähdä, miten suunnitelmat täällä vastaanotetaan.

Yliopiston kirjastolle sovittiin treffit kivan tytön kanssa. Automarketin kautta kotiin, ja Osuuskaupan tarjouspäiviltä mukaan puoli tusinaa muumipyyhettä.

Ei kommentteja: