torstaina, toukokuuta 11, 2006


Liikenteen päivä


Työpäivä sujui tietoliikenteen parissa. Minusta iptables on erinomainen väline palomuurin hallinnan opettamiseen ja oppimiseen. Komentopohjaisessa Linux-järjestelmässä ei juuri voi lintsailla ainakaan perusasioiden kohdalla sääntöjä kirjoittaessaan.

Rautatieliikenne Sm4:n muodossa vei puolisoni ja minut illaksi Hyvinkäälle aloittelemaan Snellmanin syntymän 200-vuotisjuhlallisuuksia hieman etuajassa.Suomen Rautatiemuseossa vietettiin J. V. Snellman ja liikenne -teemanäyttelyn avajaisia kutsuvierasjoukon voimin. Puheita pitivät merkkimiehet: museonjohtaja Bergström sekä Snellman itse. Työväen mieskuoro vastasi musiikista. Ihan yhtä hienoja viinejä ja coctailpaloja emme oman pienen museomme kesäkauden avajaisiin taida saada järjestettyä.

Näyttely on tuotettu Suomen valtakunnallisten liikennemuseoiden yhteistyönä ja se on yksi suurimmista Snellman-juhlavuoden produktioista. Juhlavuodella on oma verkkosivustokin.

Rautatieliikenteen kannattajana tunnettu Snellman korosti lähes kaikkien liikennemuotojen tärkeyttä. Monessa kohden tähänastinen historia on osoittanut hänen näkemyksensä toistaiseksi oikeiksi, monessa myös vääriksi.

Kotimatkalla vähän Riihimäen pohjoispuolella nähtiin kevytmielistä toimintaa: kolme kuumailmapalloa matkalla hitaasti rataa seuraillen pohjoiseen. Hauskaksi mutta kevytmieliseksi ja turhaksi kutsui Snellman kuumailmapalloin harjoitettua ilmailua tutustuttuaan siihen Saksassa.

Jos Snellman ehkä olisikin hymähdellyt kuumailmapalloille, olisi hän luultavasti viihtynyt 160 kilometrin tuntinopeutta matkanneen IC-junan "näköalaosastossa" ja ilahtunut kuullessaan lahtelaisten hankkeesta, jolla kansa pääsee entistä tasavertaisemmin nykyisille tiedon lähteille.

Snellmanin hahmossa lienee paljon sellaista, mihin moni tämän päivän yhteiskunnallinen aktivisti pyrkii - sitä luultavasti saavuttamatta. Jo poliittisen, kulttuurisen ja opillisen eliitin johtajuuksia on professionalistuneessa yhteiskunnassa enää vaikeaa yhdistää puhumattakaan siitä, että ne voisi yhdistää yhteiskunnalliseen aktivismiin.

Ei kommentteja: