keskiviikkona, huhtikuuta 20, 2005


Benedictus tu in civitate et benedictus in agro


Josef Ratzingerin nimestä minulle tulee ensimmäisenä mieleen Saksan-Itävallan mäkiviikko. Ei sille ole mitään perusteita, mutta Josef Ratzinger sopisi hyvin mäkihyppääjän nimeksi. Sopii paaviksikin, ei siinä mitään. Tosin paavia on mukavampi ajatella Benedictuksena. Minulle on jostain päätynyt paperi, jonka otsikkona on "Cronologia Dei Sommi Pontefici Romani" (alkukielinen nimi lienee "Annuario Pontificio" tai jotain sinnepäin). Sen mukaan Benedictus XVI:n ensimmäinen kaima kaitsi kirkkoaan Roomassa vuosina 575-579. Mahtoiko Benedictus olla hänenkään oikea nimensä?

Täkäläiset muistavat Benedictus-nimiset paavit kahdennestatoista tuon nimen kantajasta. Hänelle Benedictus oli jo tekaistu nimi. Miestä oli paiskattu sellaisella nimellä kuin Jacques de Fournier, eli kuten nimikin vihjaa, Avignonin paavismiehiä oli tämä Benedictus. Hän oli tuima mies, ja vuonna 1340 langetti kirkonkirouksen mm. sellaisten jukuripäisten sääksmäkeläisten kuin Azico de Hactissaenpoycan, Handupoter de Hiccalan ja Somalayni de Ridualan ylle, kun nämä eivät suosiolla maksaneet kymmenyksiään kirkolle. Ettei vain nimien translitterointi olisi kuulunut osana kiroukseen.

Koska luterilaiseen perinteeseen on kuulunut jo Jaakko Finnon päivistä saakka jollei kielteinen niin ei ainakaan haudanvakava suhtautuminen paavi-instituutioon, kerron aiheeseen sopivan vitsin. Se on aivan omaa luokkaansa varsinkin näin kirjallisessa asussa kerrottuna ;-)

Paavin oli määrä pitää suuri messu, johon kokoontuisi paljon ihmisiä. Ennen väen saapumista paikalla maleksi puliukko tehden kaikenlaista sopimatonta. Paavi pyysi vartijoita häätämään puliukon pois, mutta nämä eivät siinä onnistuneet. Paavi meni itse, ja vartijat katselivat etäämpää. Paavi näytti tekevän isoeleisen ristinmerkin, ja puliukko lompsi suosiolla pois. Vartijat ihmettelivät, miten se noin helposti kävi. Paavi vastasi: "Minä vain sanoin hänelle, että nyt keräät nuo kamppeesi" [tässä kohden vitsinkertoja tekee suurieleisen liikkeen kädellään ylhäältä alas] "ja painut vähän haipakkaa tuohon suuntaan." [Tässä kohden tehdään suuri käden liike vasemmalta oikealle].

Ei kommentteja: