lauantaina, elokuuta 10, 2013

Tietoliikenneongelmia

Eilen kotona totesin kannettavalla tietokoneellani olevan hankaluuksia päästä langattomaan lähiverkkoon ja pysyä siellä. Sellainen kuuluu toisinaan WLAN-maailmaan, ajattelin ja suljin tietokoneen odottamaan uutta päivää uusine vapaine taajuuksineen. Tänään puolisoni pöytätietokone, joka on työasemakaapelilla suoraan kiinni ADSL-päätelaitteessa/reitittimessä/kytkimessä/WLAN-tukiasemassa, alkoi oireilla samoin. Fyysinen linkki toimi niin langallisesti kuin langattomasti ainakin merkkivalojen mukaan.

Monitoimilaitteen tehdasasetuksiin palauttaminen edes lyijykynän avulla ei auttanut. Sen paremmin ennen sitä kuin sen jälkeen laitteen asetuksiin ei päässyt käsiksi WWW-selaimella. Vanhan koulukunnan sarjaporttiyhteyttä tämän sukupolven kuluttajalaitteissa ei enää ole. Lopputulemana en osannut kuin päätellä, että laitteen reitittimen käyttötunnit ovat täynnä. Rikki mikä rikki.

Hain yläkerran romukaapista taannoin hylätyn numeroa pienemmän vastaavaan tarkoitukseen tehdyn laitteen. Rikoin sen radion aikanaan hyvin perinteisellä tavalla: pohjoisen kevätreissulta palattuamme käynnistin laitteen tarkistamatta, että WLAN-antennit ovat kunnolla kiinni. Ne eivät olleet, ja tuon jo sotaväessä opetetun perusasian unohtaminen vei laitteen romukaappiin. Nyt puolikuntoisesta on iloa, koska ADSL-yhteys ja sen jakaminen langallisesti toimivat. Isävainaan opit pätevät: ei kannata heittää pois, kun joskus kuitenkin on tarvetta.

Ikkunaremontti toi taloon 3G-yhteyksiin sangen valikoivasti suhtautuvat selektiivilasit, joten harkitsen kannettavani kanssa nörttimäistä ja epäsiistiä tilapäisratkaisua: piiitkän työasemakaapelin virittämistä olohuoneen ja kirjastohuoneen poikki.

Olisiko suosituksia hyvän ADSL-päätteen/reitittimen/kytkimen/WLAN-AP:n suhteen? Tähän saakka olen suosinut Telewellin laitteita. Tosin toista vuosikymmentä sitten kun kaikkea ei vielä oltu integroitu samoihin kuoriin, ensimmäinen päätteen takana ollut yhteyden jakava laite oli merkiltään Buffalo.

5 kommenttia:

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Itse edelleen pidän enemmän telewellistä sen melko hyvän luotettavuuden takia.

Tuommoisen sotin porukoille mwlko kallis, mutta tuolla jo pärjää melko pitkään tulevaisuuteen jopa 3g 4g tuki löytyy nettitikun tuohon usb iskemällä. Samoin noita iptv port forvarding nas löytyy usb kautta.

Tosin arvokkuutensa takia upsi tuo persuksiin vähintään on suotavaa maalla.
Telewell ea515b

Hyvärinen J. kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Jussi. Telewellin olisin mieluiten ottanut nytkin, mutta väittivät, että sen paremmin 510- kuin 515-sarjaakaan ei olisi enää tukkurilla. Päädyin halpaan TP-Linkiin, mikä jäänee tilapäisratkaisuksi.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Tilapäisratkaisuksi jäi. TP-Link toimi muutaman tunnin. Sitten katosi ADSL-yhteys. Halvalla ei saa hyvää. Nyt ADSL-päätteen virkaa toimittaa taas vanha rikotturadioinen Telewell, ja TP-Link on sen perässä reitittimenä ja WLAN-tukiasemana. Laitoin verkkokauppa.com:sta tilaukseen suosittelemasi Telewellin mallin.

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Juu itse huomasin , kanssa verkkokaupassa ei ollut kuin tuota uutta mallia ja sitten zyxelliä ja tplinkkiä.

Harmi sinänsä kun tuo 500 sarja on ollut tosi luotettava. Lisäksi huomattavasti kukkaroystävällisempi.

Liian nopeasti menee nuo mallit uusiksi omasta mielestä.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Nyt on Telewell ollut käytössä muutaman päivän, ja eroa TP-Linkiin on kuin yöllä ja päivällä, ja Telewell on se päiväpuoli. Tuntuu kuin nettiyhteys myös kytkimessä kaapelilla kiinni olevalla työasemallakin olisi aiempaa nopeampi. Kiitos, Jussi, hyvästä suosituksesta!