lauantaina, heinäkuuta 20, 2013

Valkoisen kurjen siivillä

Lomaviikko vierähti valkoisen kurjen siivillä kansanopistolla Sääksmäellä. Puolisoni kanssa osallistuimme taas vaihteeksi taijin, oikeammin kirjoitettuna tàijíquánin (太极拳), intensiivikurssille. Työväenopistolla lajin harjoitusryhmää ei ole ollut enää muutamaan vuoteen, joten ajateltiin hakea innoitusta omatoimiseen treeniin täsmäkurssilta. Kun opettaja, lǎoshī (老师) oli aiemmilta vuosilta tuttu, tiedettiin jo ennakolta, mitä saadaan. Ja jälleen kerran saatiin enemmän. Matti on ammattimies. Ja pieni, vain seitsemän osallistujaa käsittänyt, harjoitusryhmämme mukava.

Harjoituspäivät alkoivat puoli kahdeksalta qìgōng (气功) -harjoituksilla. Länsimaissa qìgōngia pidetään jokseenkin mystillisenä, lähes joogaan verrattavana, ruumiinharjoitteena, mutta oman käsitykseni mukaan useimmat asiaa harrastavat kiinalaiset käytännölliseen tapaansa vain "treenaavat", liàn (), lajia samassa mielessä kuin vaikkapa käyvät kuntosalilla.

Taijin "tekemisen", niinkuin lajin harjoittamista Suomessa yleensä ilmaistaan, verbi on lyömistä tai pelaamista tarkoittava (). Samaa teonsanaa käytetään mm. koripallon, lánqíu (篮球), tai lentopallon, páiqíu (排球), pelaamisesta. Onko ehkä niin, että tàijíquánin harjoittaminen katsotaan kotimaassaan intentionaalisemmaksi toiminnaksi kuin qìgōngin kanssa "höntsäily"? Miten vain, mukavia molemmat.

Varsinaista taiji-harjoittelua päivään mahtui 5-6 tuntia. Tavallaan rankkaa, tavallaan ei. Siinä missä kaksi vuotta sitten vastaavalla kurssilla tehtiin paljon pariharjoituksia ja treenattiin voimankäyttöä nyrkkeilysäkkienkin kanssa, tällä kerralla tehtiin paljon ns. 24 askeleen liikesarjaa, Běijīng-muotoa, joka on taijin eniten harjoitettu yksittäinen "tyylisuunta". En edelleenkään osaa tehdä muotoa kauniisti, mutta pidän siitä.

Kotipihasta on oikoteitä pitkin opistolle kymmenisen kilometriä, joten nukkumassa käytiin omassa sängyssä. Matkat taitettiin polkupyörällä. Tuuli, välillä kovakin, kävi milloin mistä, ja toisinaan synkät pilvet väijyivät, mutta kertaakaan ei varsinaisesti kastuttu. Yhtenä iltana ajeltiin pieni lisälenkki kotikylän polkupyöräsuunnistuksen merkeissä.

Ei kommentteja: