|
| Junaliikenteen talviongelmat ovat venäläisten ja porvarien syytä |
VR antoi tänään
vastauksen liikenneministerin selvityspyyntöön rautatieliikenteen huomattavia talviongelmia koskien. Esson baarien kansa on tiennyt ongelmien perussyyksi milloin vaihdemiesten poistumisen ammattikartalta, milloin ulkomaisperäisen kaluston - viimeksimainitun kohdalla unohtaen samalla, että VR:n yli sadan vuoden aikana käyttämästä reilusta 1200:sta höyryveturista 47 % oli ulkomaista valmistetta.
VR:n tiedotteessa viitataan liikkuvaa kalustoa syvempiin rakenteellisiin ongelmiin. Rautatielaitoksen kaltaisen äärimmäisen monimutkaisen logistisen järjestelmän kyseessä ollen pidän selitystä sangen uskottavana, näin harrastepohjalta ainakin. VR:n mukaan myöhästymisten alkujuuri on Helsingin ratapihan ahtaudessa.
Nykyään tiedetään, että ympyränmuotoinen alue on logistisesti toimivin. Helsingistä sellaista ei saa millään, ellei ryhdytä täyttämään Suomenlahtea maalla.
Nyt tullaan siihen, miksi junien myöhästelystä voidaan pohjimmiltaan syyttää ilkeitä venäläisiä. Tai sitten länsimielisiä suomalaisporvareita. Siirrytään ajassa taaksepäin, kauas 1800-luvulle.
Metsää kaatui, höyrykoneet puksuttivat sahoilla ja suomalainen puu lähti markkinoille nostamaan kansan elintasoa. Sahalaitos poikineen nousi Sisä-Suomeen 1870-luvulla, ja paperitehtaat tulivat perässä seuraavalla vuosikymmenellä. Väestö ja tehtailijoiden omaisuus kasvoivat kilvan, mutta ainakin talvella saattoi törmätä synkännäköiseenkin patruunaan. Keskisuomalaisen puun tie vientiin oli tukossa heti, kun Kymijoen vesistö jäätyi. Haikaillen saattoi tehtailija katsella höyrykonettaan: tuon kun saisi kiskojen ja pyörien päälle lankkua kuljettamaan!
Jo J.V. Snellman oli pitänyt rautateitä ratkaisuna Suomen liikenneongelmiin. Miksei siis rakennettaisi rataa Pohjanmaan rannikolta Keski-Suomen halki Riihimäki-Pietari-rautatielle? Näin helpotettaisiin sisäsuomalaisen puutavaran ja pohjanmaalaisten maataloustuotteiden kuljetusta tuottoisille Venäjän markkinoille.
Runkorataverkon suunnitteluvaiheessa nousi esille ns. keskinen runkorata eli rautatie Vaasasta Jyväskylän ja Mikkelin kautta Luumäen Taavettiin. Tällaisen radan katsottiin parhaiten edistävän Suomen talouselämää. Nikolainkaupunki eli nykyinen Vaasa toisena päätepisteenä oli luonnollinen valinta, olihan kaupunki Pohjanmaan keskus. Samoin Jyväskylä Keski-Suomen ja Mikkeli Etelä-Savon merkittävimpinä paikkakuntina näyttivät itseoikeutetuilta rautatiekaupungeilta. Edullisten maasto-olosuhteidensa ansiosta Taavetista piti tulla keskisen runkoradan ja Pietarin radan risteysasema.
Tällainen poikkirata olisi palvellut myös venäläisten sotilaskuljetuksia, mutta tsaarin kenraalit uskoivat voivansa pitää miekat tupessa eivätkä ottaneet kantaa suuriruhtinaskunnan ratahankkeisiin.
Jyväskylästä Seinäjoelle vievä rataa dieselveturin tuoksuisessa taajamajunassa kolkotellessa voi matkustajan mieleen nousta kysymys, miten Ähtärin kuntaan kuuluvassa Myllymäessä, suunnilleen keskellä ei mitään, on näyttävä peräti kolmannen luokan rautatieasema ja nelipilttuinen tiilinen veturitalli. Myllymäestä piti tulla Vaasasta Venäjälle suuntautuvan keskisen runkoradan ja Tampereelta Ouluun suuntautuvan radan risteysasema. Suunnitelmat eivät toteutuneet, ja risteysasemiksi tulivat Seinäjoki ja Haapamäki (kuvat heinäkuulta 2008).Venäjän taloudellinen kasvu hidastui 1880-luvun alussa. Samoihin aikoihin emämaan teollisuusmiehet huomasivat suomalaisen tuonnin haukkaavan palasen heidän leivästään tai kaviaariannoksestaan. Venäjällä alettiin vaatia suomalaisten tuotteiden tullivapauden poistamista. Tullipolitiikan kiristämisen kannalla olivat myös innokkaimmat slavofiilit, joiden ohjelmaan sopi kaikenlainen vähemmistökansallisuuksien etujen rajoittaminen. Yhdessä nämä vaikutusvaltaiset piirit saivat tahtonsa läpi, ja pääosa suomalaisten erioikeuksista Venäjän markkinoilla siirtyi vanhan hyvän ajan muistojen joukkoon.
Suuriruhtinaskunnan itärajalle noussut tullimuuri pani suomalaisen porvarin raapimaan päätään. Hammasta purren moni jatkoi itävientiä jopa konkurssiin asti, mutta toiset suuntasivat katseensa länteen. Perinteinen kauppakumppani Englanti suostui ostamaan hiukan lisää sahatavaraa, mutta erityisesti voimistuvilla Saksan markkinoilla suomalaiset menestyivät. Myös paperille ja maataloustuotteille riitti ostajia korkeasuhdanteessa paistattelevasta Länsi- ja Keski-Euroopasta.
Keskistä runkorataa ei tarvittu länsivientiä varten, koska sisämaan tuotteet pääsivät rannikon satamiin helpommin muita reittejä. Idänkaupan kuljetuksiin taas riitti jo olemassaoleva Pietarin rata. Taloutta palvelemaan tarkoitetun radan taloudellinen pohja oli pettänyt.
Rataa haluavien paikkakuntien piti markkinoida itseään lehdistössä, ajan tehokkaimmassa mediassa, ja siten yrittää kääntää yleinen mielipide toivomansa ratkaisun kannalle. Pelkkään valtiopäiväedustukseen ei kannattanut turvautua, koska valtiopäivillä yhden paikkakunnan edun ajaminen johti vain hedelmättömään kiistelyyn.
Rautatie olisi ilmeisesti vauhdittanut Jyväskylän kehitystä, mutta kaupunkilaiset havahtuivat liian myöhään. Nopea talouskasvu lienee tuudittanut jyväskyläläiset uskoon, että rautatie kaupungin kautta olisi itsestäänselvyys. Ulkomaankaupan muutokset olivat vieraannuttaneet muut paikkakunnat keskisen runkoradan hankkeesta, joten Jyväskylä ei saanut tukea muualta.
Vaasalaisille oli yhdentekevää, mikä rata yhdistäisi heidät Etelä-Suomen rautatieverkkoon. Tampere-Vaasa-radan rakennustöiden alettua kesällä 1879 vaasalaiset eivät viitsineet kiivailla itään johtavan radan puolesta. Mikkeliläiset halusivat vain yhteyden etelään, rannikon vientisatamiin, eikä keskinen runkorata ollut heille ainoa vaihtoehto. Luumäkeläiset taas eivät kehdanneet pitää suurta melua itsestään, heillä kun oli jo Riihimäki-Pietari-rata.
Myös haminalaiset ja kotkalaiset osallistuivat suunnitelman hautaamiseen vaatimalla radan itäpäätä lähemmäs itseään. Viipuriakin hanke kosketti, mutta suurin osa keskisestä runkoradasta olisi kulkenut kaupungin talousalueen ulkopuolella. Karjalan kauppaan keskittyneet Viipurin porvarit olivat kiinnostuneita itäisimmän Suomen ratasuunnitelmista, joten Keski-Suomen liikenneongelmien ratkaisumallit eivät heitä liikuttaneet.
Keskisen runkoradan hanke oli ollut esillä valtiopäivillä ja erilaisissa komiteoissa 1870-luvun alusta lähtien. Alkuvaiheessa kannatusta saanut Vaasa-Taavetti -ratasuunnitelma osoittautui myöhemmin riittoisaksi kiistojen aiheeksi. Runkorataverkon rakentamista käsiteltiin periaatteessa kokonaisuutena, mutta valtiopäiväedustajilla riitti tarmoa nahistella lyhyenkin rataosuuden yksityiskohdista. Suunnittelun ohjenuorana oli komeasti "Suomen kansan yhteinen etu", jonka edustajat varsin usein rinnastivat kotipaikkakuntansa etuun.
Rautatien rakentaminen edellytti perusteellisia maasto- ja taloustutkimuksia, ja vasta vuosikymmenen lopulla yritettiin tehdä asiasta päätöksiä. Vuoden 1878 valtiopäivät eivät päässeet asiasta yksimielisyyteen, ja jatkotutkimusten jälkeen hanke otettiin käsittelyyn säätyjen kokoontuessa uudelleen vuonna 1882.
Nämäkin valtiopäivät pysyivät perinteelle uskollisena ja rautatiekiistely jatkui. Keskisen runkoradan hanketta käsitellyt valiokunta sai aikaan jonkinlaisen mietinnön, mutta sitä koristivat kaikkien valiokunnan jäsenten mukaan liitetyt vastalauseet.
Enimmäkseen valtiopäiväedustajien kotipaikkakuntien eduista johtuva riitely hidasti suunnitelman käsittelyä, ja aika ajoi sen ohi. Itäviennin supistuminen oli painava peruste keskisen runkoradan vastustajien vaatimuksille. Oli tullut aika etsiä muita vaihtoehtoja.
Keskisen runkoradan suunnitelman kuolinkamppailuksi muodostui väittely itäisestä päätepisteestä. Kouvola sai Taavetin paikan radan itäpäänä, kannattihan mm. merkittävä satamakaupunki Kotka tätä ratkaisua. Kun näin oli päästy vauhtiin, muutettiin koko radan linjaus. Maan sisäosien runkoradaksi tuli savolaisten valtiopäiväedustajien ajama rautatie Kouvolasta Mikkelin kautta Kuopioon. Keski-Suomi saatiin hankkeen taakse lupaamalla nyt suunnitteilla olleen Savon radan ja Vaasan radan yhdistävä rautatie, joka kulkisi Jyväskylän kautta. Savon rata nähtiin keskistä runkorataa paremmaksi ratkaisuksi muuallakin kuin kalakukkomaakunnassa, ja sen ensimmäiset kiskot naulattiin pölkkyihin keväällä 1886.
Uusi runkoratasuunnitelma merkitsi maamme rautatieverkon muotoutumista Helsinki-keskeiseksi. Muuttunut taloudellinen tilanne ei suosinut valtakunnan pääkaupunkiin Pietariin suuntautuvaa rataverkkoa, ja suuriruhtinaskunnan pääkaupunki sai nousta keskipisteeksi.
Vuosisadan vaihteen tienoilla suomalaiset olivat tyytyväisiä tekemäänsä ratkaisuun. Venäläistämistoimenpiteiden eli ns. sortokausien alettua 1890-luvulla Suomea ei ainakaan rautatiesuunnittelulla voinut yrittää sitoa tiukemmin emämaahan. Pitää muistaa, että rautatiet olivat ajan tehokkain liikennemuoto, jonka suunnittelulla oli kauaskantoisia vaikutuksia taloudellisiin ja poliittisiin oloihin. Silti innokkaimmallekaan venäläistäjälle Suomen kiusaaminen ei ollut uuden runkorataverkon kustannusten arvoinen asia. Venäjälle suuntautuva keskinen runkorata jäi pölyttyviin muistioihin ja pöytäkirjoihin.
Sen pituinen se. Harjoitetaan hiukan ajatusleikkiä. Oletetaan ensin, että keskinen runkorata olisi rakennettu ja rataverkostamme olisi sen myötä tullut Pietari-keskeinen. Oletetaan myös, että asia ei olisi muuttanut poliittisten tapahtumien kulkua esimerkiksi vuosina 1917-18 ja 1939-44. Oletetaan vielä, että rautateiden linjauksella olisi ollut teollisuuden ja liike-elämän sijoittumiseen ja toisen maailmansodan jälkeisten vuosikymmenten maassamuuttoon se vaikutus, että Helsingin seudulle ei olisi muodostunut nykyisenkaltaista väestökeskittymää, vaan väki olisi jakautunut nykyistä laajemmalti eteläisen Suomen alueelle. Tällöin rautateidemme logistinen solmukohta olisi kaiketi Kouvolassa. Sinne olisi ainakin teoriassa ollut mahdollista rakentaa läpäisykapasiteetiltaan Helsinkiä vetoisampi ratapiha. Lumisena pakkastalvena haukuttaisiin edelleen Pendolinoja ja kaivattaisiin vaihdemiehiä luutineen. Mutta junat eivät myöhästelisi niin paljon.
Lähteet:
- Alameri, Rolf: Myllymäen merkittävyys. Resiina 3/2006. SRHS, MRY, Vammala 2006.
- Eonsuu, Tapio ym.: Suomen veturit. Osa 1, Valtionrautateiden höyryveturit. Stenvalls, Malmö 1975.
- Kuisma, Markku: Metsäteollisuuden maa. Suomi, metsät ja kansainvälinen järjestelmä 1620-1920. SHS, Helsinki 1993.
- Schultz, K. A.: Selonteko eri radoista. Teoksessa Valtion Rautatiet 1862-1912: Historiallis-teknillis-taloudellinen kertomus. Valtionrautatiet, Helsinki 1916.
- Uusiheimala, Jorma: Taavetti-Mikkeli-Jyväskylä-Vaasa rautatiesuunnitelma. Suomen historian pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto, Tampere 1979.