sunnuntaina, joulukuuta 12, 2010


Kolmas adventti


Citizen-niminen herätyskello herätti viideltä laittamaan pesukoneen päälle. Tapana on pestä pyykit yösähkötariffin aikaan. Täysinpalvelleen koneen seuraajaksi on katseltu ajastimella varustettua mallia. Sitten takaisin petiin.

Vihtori-niminen herätyskello herätti seitsemän jälkeen. Kissaystävä halusi haistelemaan pakkasaamun ulkoilmaa. Ihmisasukkaidenkin oli sopiva aika nousta ylös.

Aamupäivän ohjelmassa oli piparkakkujen leipominen. Paraisten reseptillä jälleen, ohuet ja rapeat kun maistuvat paraiten. Malleina tähtiä kelloja, kuusia, sikoja ja vetureita. Leipoessa Hector juonsi radiossa musiikkiohjelmaa kalkkunan ja porsaan kanssa. Moni pintapuolisesti tuntemani ja aiemmin suomalaiseksi luulemani 60-luvun popiskelmä osoittautui ulkomaiseksi. Tehtiinkö Suomessa ylipäätään mainittavassa määrin omaa poppia tai rockia ennen 70-lukua, progen kukoistusta ja manserokin aamunkoittoa?

Pakkanen pysytteli lähellä 20 astetta, mutta iltapäivän aurinko oli niin kaunis, että ladulle teki mieli. Perinteinen tyyli on pakkasella yleensä hyvä valinta, mutta eilisen perua auton katolla oli valmiina vapaan tyylin välineet. Yllättävän kitkatonta sekin oli, vaikka voitelu oli hieman lämpöisemmälle kelille. Pakkanen ja jouluvalmistelut taisivat pitää väen kotosalla: vain pari muuta vietti talvi-iltapäivää kuntoradalla.

5 kommenttia:

Tino Rossi kirjoitti...

Tuossa pesukonetoiminnassa on jo sellaista säästäväisyyttä että pakko ihailla! Itse laskeskelen lohkolämppärin päälläoloa minuuttien tarkkuudella ja pidän sitä vähän höpsönä.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Sähkölämmitteisessä talossa saa olla näinä aikoina tarkkana. Tuossa lohkolämmitinhommassa vasta yritystä on. Täytyy ottaa repertuaariin.

Petri P. Pentikäinen kirjoitti...

Eikös halpahalleista saa kympillä pistorasiaan laitettavia ajastimia, joilla voi tehdä pesukoneen jännitteiseksi vaikka mihin aikaan yöstä? Ettei tarvisi vaihtaa wanhaa konetta ajastimen takia. Älä Juuso katso maanantaina esitettyä MOT-ohjelmaa, siinä ei ole sähkölämmittäjille paljon mukavaa kerrottavaa...

Hyvärinen J. kirjoitti...

Terve, Petri, pitkästä aikaa! Onkohan siitä vasta luokkaa parikymmentä vuotta, kun tehtiin saunavihtoja Toijalan vanhan halkoplaanin koivikossa? Tai sitten muistan ihan höpöjä. "Maaseudusta" olen juttujasi sittemmin seuraillut.

Olet oikeassa erillisen ajastimen kanssa, mutta jotenkin on arveluttanut kytkeä sellaiseen niinkin watikasta moottoria kuin pesukoneessa on. Mitä koneeseen tulee, niin 13-vuotias ja jo useampaan kertaan korjattu päätyy vaihtoon kokonaisvaltaisen kulumisen ja erityisesti linkouksen toimintaongelmien vuoksi.

Televisiottomana ei ole vaaraa MOT:n katsomisesta, mutta sähkön hintakehitys on toki tuttua. Toisaalta kuluttaja voi säädellä kulutustaan siinä missä tuottaja pyytämäänsä hintaa. Päättyvä vuosi on ollut talvipakkasten osalta ankarampi kuin vuosi 2009, eikä sähkön hintakaan ollut nyt ainakaan alempi kuin silloin. Ilmalämpöpumpulla on tullut silti säästöä sähkölaskussa - vaikka sillä kesäkuumilla jäähdyteltiinkin taloa. Ja city-väen kammoamalla puun pienpoltolla kulutushuippuja vasta hillitäänkin. Ei ole helppoa lämmitystavan valinta tänä päivänä.

Petri P. Pentikäinen kirjoitti...

Saunavihdoista en ole varma, mutta kaikenlaista hulinaahan sitä oli rautatieharrastuksen ohessa silloin 80-90-luvun vaihteessa. Ja miksei nykyäänkin, tarpeen vaatiessa :)

Energia on perinteisesti ollut vallankäyttäjien himotuimpia pelinappuloita, ja on sitä erityisesti lähitulevaisuudessa, kun energiasta tulee pula. Siksi kannattaa ajoissa hankkiutua mahdollisimman omavaraiseksi.