tiistaina, joulukuuta 21, 2010


emacs... ööh... välilyönti, kauttaviiva... etc... tota


Maanantai-iltapäivänä töissä tuli tarve asentaa Linux-palvelin kevyeen opetuskäyttöön. Lohkaisin HP-rautaan rakennetusta VMware-järjestelmästä uuden virtuaalikoneen yhdellä suorittimella, kolmen gigatavun työmuistilla ja reilun kymmenen vuoden takaisella kiintolevykapasiteetilla. Latasin OpenSuSEn uusimman version paikalliseen työasemaan levykuvaksi ja asentelin sen virtuaalikoneeseen. On kauan siitä, kun olen viimeksi asentanut muuta käyttöjärjestelmää kuin työasema-Windowsia, mutta vanha kunnon Yast-asennusohjelma ei pettänyt. Asennus verkon läpi virtuaalikoneeseen oli hitaanpuoleinen, mutta valinnat tehtiin, kuten ennenkin. Jostakin syystä levyosioinnin oletus oli muuttunut niin, että /home-kansiolle ehdotettiin sangen suurta tilavarausta, vaikka asennustyypiksi olin valinnut peruspalvelimen komentopohjaisella käyttöliittymällä. Lisämausteista Apache näyttää nykyään ottavan oletusarvoisesti kaverikseen PHP-tuen, ja Pure-FTPd on poistunut palvelinvalikoimasta. Sensijaan hyvästä tietoturvastaan tunnettu vsftpd on edelleen tarjolla.

Sitten alkoi asentajan muisti pätkiä. Mistä majailee httpd.conf? Ja ennenkaikkea, mitä siellä pitikään säätää? Noloa tunnustaa, mutta ensimmäinen moka tuli jo siinä, kun yritin avata konfigurointitiedostoa emacsiin - editori kun oli ensi vaiheessa jäänyt kokonaan asentamatta, se kun ei mihinkään perusasennuspakettiin kuulu. Pienen mieleenpalauttelun jälkeen asiat alkoivat luonnistua. Mutta nimipalvelun pystyttämiseen olisi voinut kulua hiekan enemmän aikaa. Eiköhän sekin vielä eteen tule.

Tiistaiksi on luvassa tietotekniikkaa yhdistettynä opetusalan hallintoon. Tietokoneasennuksen tutkintotoimikunta kokoontuu vaihteeksi Turussa. Matka taittuu ajallaan kulkevan P 906:n kyydissä. Nokalla hurisee Sr1. Kun muistin kotona vaihtaa kannettavaan matka-akun ja ladata sen, ei tällä reissulla joudu valittamaan Esslingen-vaunun ainoasta huonosta puolesta eli pistorasioiden puutteesta. Jokin aika sitten Hyvinkään konepajalla kerrottiin, että tämä istumamukavuus on kohta enää muisto, kun sininen päivävaunukalusto jää pois peruskorjausten piiristä.

2 kommenttia:

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Tervehdys ja hyvää joulua Juusollekin.

Mukava lukea atk-aiheistakin ja ylipäätään blogiasi.

Itse olen tykästynyt ubuntuun linux jakeluista.

Siinä tulee mukana gedit, jolla on jo todella mukavaa katsella erilaisia conffitiedostoja.

Paljon on tuo linuxikin muuttunut käyttäjäystävällisemmäksi näinä vuosina.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Morjens, Jussi, ja hyvää alkavaa vuotta!

Minulla on edelleen, vanhanaikaista toki, se alitajuinen ajatus, että Linux on kotonaan palvelimissa ja Windows työasemissa. Mutta kuten totesit, Ubuntun kaltaiset jakeluversiot päihittävät Windowsit monessa asiassa. Minulle on, edelleen vanhaa perua, tuo SuSE jäänyt "omaksi" jutuksi. Joskus se oli hyvinkin suosittu, parhaimmillaan jonkun laskelman mukaan jopa EU-alueen käytetyin. Nykyään vain yksi muiden joukossa eikä taatusti enää ykkönen. Tapahtuikohan siinä Novellin kuuluisa p**skainen kosketus - muistellaan vain, miten kävi esim. WordPerfectille kisassa Microsoft Officea vastaan, kun Novell iski siihen näppinsä...