maanantaina, toukokuuta 25, 2009


Kevään viimeinen


Hyödynsin avoimen yliopiston kevään viimeisen tentti-illan johdatus organisaatioteoriaan ja johtamiseen -opintojakson kirjallisuusosiolla. Tentittävänä oli kolme kirjaa (Harisalo: Organisaatioteoriat; Järvinen: Esimiestyö ongelmatilanteissa ja
Lämsä-Hautala: Organisaatiokäyttäytymisen perusteet), ja olin jopa ollut lukevinani ne kaikki.

Hallintotieteilijöiden ainejärjestö palvelee niin oikeita kuin avoimenkin puolen opiskelijoita arkistoimalla vanhoja tenttikysymyksiä. Kävijälaskurin mukaan melko usein on tähänkin blogiin tultu eri aineiden tenttikysymyksiä etsimään - suosituin hakukohde lienevät opetushallinnon tutkinnon kysymykset, joita listasin ensimmäisenä bloggauskesänäni kuusi vuotta sitten - joten harjoitettakoon täälläkin vastaavaa palvelutehtävää. Näihin kolmeen kysymykseen sain käytettyä melko tarkkaan kolme tuntia:
1. Pohdi valtaa organisaatioissa Harisalon kirjan perusteella.
2. Mitkä ovat työyhteisön tyypilliset ongelmatilanteet Järvisen kirjan perusteella?
3. Mitä ihmisten johtamisen näkökulma on tuonut johtamistehtävään?

Ei ollut vaikeudella pilattuja kysymyksiä. Jollen ihan asiasta keksinyt kirjoitettavaa, niin sen vierestä ainakin. Ykköskohdassa tuli jaariteltua enemmän Habermasin kuin Harisalon ajatuksista. Toisaalta tähänastisen kokemuksen perusteella hallintotieteessä tuntuu olevan vallalla salliva kaikki liittyy kaikkeen -suhteutuminen oppisisältöihin.

Keväälle pakkautui kohtalainen määrä opintosuorituksia: kaksi luentotenttiä, kaksi kirjatenttiä ja yksi luentopäiväkirja. Nyt se putki on takanapäin, ja syksyllä jatketaan. Tosin en pitäisi pahana, jos myös avoimen puolen opiskelijat saisivat osallistua kesätentteihin. Toki kesällä on muutakin tekemistä, mutta jos lukeminen sattuisi innostamaan, voisi jonkun kirjatentin hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

IC2 184 kulki melko tyhjänä. Asemalaiturille päästyä näyttivät toverit tekevät lähtöä veturitallilta. Kesänäyttelyn pystytyspuuhista arvatenkin. Ilta oli jo pitkällä, enkä kehdannut ryhtyä viivyttämään pitkämatkalaisia.

Ei kommentteja: