lauantaina, lokakuuta 11, 2008


Rane tulee halvalla johdot paneen


Hiljattain hankitun plafondivalaisimen kiinnittäminen osoittautui yllättävän työlääksi urakaksi. Edellisessä merkinnässä mainitulle yleismittarille oli kuin olikin käyttöä, ja työmaalta laite piti lainatakin. Ei ole tullut moista kotiin hankittua. Kiinnityspisteen johdotukseen oli tehty mielenkiintoinen merkintä: violettiin johtimeen oli piirretty selkeä vaaleansininen raita ikään kuin vinkiksi siitä, että valaisimen vaaleansininen johdin tulisi kytkeä siihen.

Tällaisessa vanhemmassa rakennuskannassa sähköasennusten ns. vaihejohdinten (joiden kautta sähkövirta "tulee" laitteeseen) koodivärit ovat perinteisesti violetti, keltainen ja vihreä, kun taas nollajohdin (jonka kautta sähkövirta "palaa" laitteesta poispäin) on harmaa tai valkoinen. Vaihejohtimista on lamppujen ja vastaavien asennuspaikoissa käytössä yksi tai kaksi - usein yksi, mutta kaksi niissä kohden, missä on asennusmahdollisuus kattokruunulle tai muulle useampilamppuiselle valaisimelle, jota voidaan käyttää joko osa tai kaikki lampuista kerrallaan. Uudemmassa sähköasennusten värikoodauksessa (esim. standardi SFS 6000-5-514:2007) vaihejohdinten värit ovat musta, ruskea ja harmaa, ja nollajohdin on vaaleansininen. Tänä päivänä suomalaisesta kaupasta ostettavissa sähkölaitteissa on - tai ainakin pitäisi olla - käytössä uudempi värikoodaus.

Mielenkiintoinen yllätys oli, kun välikatosta tulevaan violettiin johtimeen oli piirretty selkeä vaaleansininen merkkiraita. Jossakin vaiheessa on näemmä tehty remonttia. Olisiko nyt uskominen vaihejohdinta tarkoittavaa violettia pohjaväriä vai jälkeenpäin tehtyä nollajohdinta tarkoittavaa vaaleansinistä merkintää? Mistä seurasi jatkokysymys, oliko harmaa nyt vaihe- vai nollajohdin?

Vaihejohtimen ja nollajohtimen kytkeminen päinvastaiseen järjestykseen kuin on tarkoitettu on riskialtista sikäli, että sähkölaite voi kyllä toimia, mutta sen runkoon saattaa syntyä vaarallinen jännite.

Asian selvittäminen hoitui yleismittarilla, joka kertoi jännitteen löytyvän violetista vaan ei harmaasta johtimesta. Hitot tuollaisille sekoittaville jälkikäteismerkinnöille. Dokumentoin tilanteen maalarinteippiin kirjoitettuun selväkieliseen tekstiin. Mittauksen jälkeen asennusongelmat olivat enää mekaanista laatua. Nyt on taas valoa.

Ei kommentteja: