perjantaina, kesäkuuta 20, 2014

Kesäpäivänseisauksen alla

Menneelle työviikolle osui kokousmatka Keski-Suomeen. Varasin menomatkaan aikaa, ylimääräistäkin. Kun maailmanperintökohteen opaste ja kello näyttivät sopivaa konstellaatiota, päätin poiketa ysitieltä ja käväistä katsomassa.

Virolainen professori Struve halusi 1800-luvun alkupuolella tutkia, minkä muotoinen ja kokoinen maapallo oikeastaan on. Tutkimuksiaan varten hän rakennutti kolmionmittausketjun Jäämereltä Mustallemerelle.

Yksi ketjun pisteistä sijoitettiin Oravivuorelle. Sama mittauspiste säilyi läpi vuosikymmenten, ja vuonna 1928 paikalle rakennettiin Puolakan kolmiomittaustorni. Vuonna 1931 paikalle määritettiin ensimmäisen luokan kolmionmittauspiste, jolla oli suuri merkitys varsinkin 1950-60-lukujen peruskartoituksessa. Vuodesta 1996 saakka Oravivuoren mittauspiste on ollut osa Euroopan laajuista EUREF-koordinaattijärjestelmää.

Paikalle on rakennettu museomielessä niin  toiminnallisesti kuin ulkonäöllisestikin oikea kolmiomittaustorni 1990-luvun lopulla.

Kokouspäivä sujui, kuten kokouspäivän kuuluu sujua. Iltaohjelmaksi puheenjohtajamme oli järjestänyt vapaaliput Aploodi-Teatterin mainioon näytökseen. Simo Hämäläisen kirjoittama Kätkäläinen on yksi kansallisen kulttuurimme teos ja erityisen merkittävä näyteltynä. Satunnaisen katsojan silmissä se on suora esikuva myöhempien vuosien suositulle Tankki täyteen -televisiosarjalle johdannaisineen ja sen jälkeisille Maalaiskomedioille. Kiitos jälleen, Arto!

Ei kommentteja: