torstaina, maaliskuuta 07, 2013



Valokuvatorstain ihmisen paras ystävä

Valokuvatorstai-blogissa viikon aiheena on ihmisen paras ystävä. Perinteiseen tapaan tähän sopisi ainakin eläin; itse valitsisin kissan tai lehmän. Mutta ehkä kuitenkin ihmisen paras ystävä on toinen ihminen.

Kuvan sydänystävykset odottelivat viime kesäkuussa metroa Běijīng Zhànin (北京沾) asemalla. Ystävyys ei katso sukupuolta, mutta sallittakoon kuvan innoittamana sitä katsottavan tässä vaaleanpunaisten silmälasien läpi (ja myönnettäköön samalla, että itse en usko parisuhteeseen, joka ei perustuisi ennen muuta ystävyyteen).

Kuvan pariskunnan miespuolinen on moniin veljiinsä nähden onnellisessa asemassa. Kiinassa syntyy - tai ainakin jää eloon - sataa tyttölasta kohden lähes 120 poikaa. Niinpä tyttöystävän tai vaimon löytäminen ei ole miehille aivan yksinkertaista. Maaseudulla tilanne korostuu, kun tytöt ovat poikia innokkaampia muuttamaan kaupunkeihin. Toisaalta kaupungeissa taas naiset saattavat kärsiä yksinäisyydestä. Termi shèng nán (剩男) mieltyy kiinassa sananmukaisesti "ylijäämämieheksi" kun taas shèng nǚ (剩女) voidaan käsittää harmittomammin vaikkapa "vanhanapiikana" tai "sinkkunaisena". Kohtaanto-ongelma ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan alueellinen ja sitä kautta ehkä kulttuurillinen, kuten Suomen kaltaisessa maassa saattaa olla asian laita. Syntyvyysluvut kertovat karua kieltään siitä, että Kiinassa kyse on ennen muuta määrällisestä asiasta.

Poikia suosiva perinne pohjautuu ikivanhoihin arvoasetelmiin. Kansantasavallan myötä naisen asema perheessä ja ylipäätään yhteiskunnassa on vahvistunut huomattavasti, eikä liene kovin liioiteltu se väite, että vasta kommunismi antoi Kiinassa naiselle ihmisarvon.

Vaikka arvomaailmaa on tuuletettu, Kiinan maa - lääketieteen ja teknologian suosiollisella avustuksella - synnyttää enemmän poikia kuin tyttöjä. Taustalla on yhteiskunnallinen ilmiö: heikon eläketurvan ja yhden lapsen politiikan yhdistelmä. Poika on nykyäänkin vanhempiensa vanhuudenpäivien turva. Noudatettaessa tiukasti yhden lapsen politiikkaa tuleva tyttö on helposti abortoitu ja tulevaisuudenturvaksi ryhdytty yrittämään poikaa.

Ajauduttiinpa kauas tummille vesille Valokuvatorstain alkuperäisestä kauniista aiheesta. Pahoitteluni.

8 kommenttia:

Ilona Winebridge kirjoitti...

monella tapaa pysäyttävä postaus!
pidän siitä, että kuviin liittyy tarina. huomenna vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Kiinassa, kuten Intiassakin liian moni tyttö ei koskaan saa varttua naiseksi, viettää naistenpäivää tässä suhteessa etuoikeutettujen länsimaisten sisartensa tavoin.
ps ystävyys toimii parisuhteen kivijalkana

JaanaMarjo kirjoitti...

Olen samaa mieltä, pysäyttävä postaus! Laittoi miettimään näin naistenpäivän kynnyksellä.
Hieno vastaus haasteeseen.

Sanne kirjoitti...

Hyvä postaus, oli mielenkiintoista lukea, kiitos.

Vikki kirjoitti...

Mielenkiintoista luettavaa!
Muistan lukeneeni jostain että Kiina olisi luopumassa yhden lapsen politiikasta v.2015, ainakin jollain tapaa. Alkaisi vähitellen tasoittumaan tämä vääristymä.

kaari3 kirjoitti...

Hyvä!

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Hyviä pointteja kirjoituksessasi.
Tuosta tuli joskus ylellä dokumentti, että moni kiinalaisäiti käy Honkongin puolella synnyttämässä toisen lapsen.

Siellä kuitenkin on vapaampi ja länsimaalaisempi elämäntyyli.

Tosin Kiinakin muuttuu, mutta hitaasti edelleen.

Matkatar kirjoitti...

Hyvä juttu asiasta, joka on melkoinen ongelma.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Kiitokset kommenteista! Ikävä ilmiö tämä on, mutta kuten totesitte, suunta on muuttumassa. Tietääkseni jo jonkin aikaa yhden lapsen politiikka on usein ollut kahden lapsen politiikkaa siinä tapauksessa, että esikoinen on ollut tyttö. Ongelman perussyy kuitenkin ratkennee vasta, kun väestön eläketurva saadaan paremmalle tolalle.