Tiedostot pilveen: Dropbox vai SkyDrive? |
Dropbox on jo perinteikäs verkkotallennus- ja tiedostonjakopalvelu, jonka ilmaisversio tarjoaa 2 GB - lisäkäyttäjiä houkuttelemalla jopa 16 GB - tallennustilaa pilvipalveluna verkossa. SkyDrive puolestaan on Microsoftin Live-pilvipalvelukonseptiin kuuluva vastaavan tyyppinen järjestelmä, jossa ilmaista tallennustilaa on tarjolla peräti 25 GB. Samaan tarkoitukseen soveltuvia palveluita on toki muitakin, yhtenä tunnetuimmista Googlen monipuolisuudessaan Microsoftin Live -paketin vertainen Gmail/Google Docs/Picasa -kokonaisuus, jossa tallennustila on vain yksi ominaisuus monien muiden joukossa. Verkkokirjakauppana profiloituneen Amazonin tarjoama ilmainen 5 GB:n tallennustila Cloud Drive -palvelussa ei liene meillä yhtä tunnettu kuin Googlen, Microsoftin tai Dropboxin palvelut, vaikka maailmalla onkin suosittu. Lisäksi mobiililaitepuolelta löytyy varmuuskopiointiin, synkronointiin ja vastaaviin toimintoihin erikoistuneita palveluita, kuten Nokian Ovi, Applen iCloud ja HTC:n Sense.
Sen paremmin Dropbox kuin SkyDrive eivät tarvitse erillistä FTP-, SFTP--, SCP- tai muuta vastaavaa asiakassovellusta tiedostojen siirtoon. Tämä helpottaa niiden käyttöönottoa varsikin peruskäyttäjän näkökulmasta ja on ilmaisuuden lisäksi varmasti ollut yksi tämäntyyppisten pilvipalveluiden suosion syitä.
Dropbox on sikäli "idioottivarma", että se ylläpitää verkkopalveluun tallennetuista tiedostoista myös paikallista varmuuskopiota käyttäjän tietokoneen kiintolevyllä Dropbox-nimisessä kansiossa. Dropboxiin tallennetut tiedostot ovat siis kahdessa paikassa ja käytettävissä paikalliselta levyltä silloinkin, kun verkkoyhteyttä ei ole. Kääntöpuolena on, että se syö kiintolevytilaa - joskaan ilmaisversion perusmäärä 2 GB ei nykylevyillä ole juuri mitään. Paikallisen kansion lisäksi Dropbox asentaa tehtäväpalkin ja Käynnistä-valikon kautta käytettäväksi kevyen asiakasohjelman, jonka kautta tiedostojaan voi myös hallita. Yksittäisen tiedoston kokoa ei Dropboxissa ole rajoitettu: rajat asettaa vain käytettävissä olevan tallennustilan määrä. Tiedostojen jakaminen palvelun kautta on varsin helppoa.
SkyDrive on ajateltu alunperin selainpohjaiseksi eli se ei asenna tietokoneelle mitään ohjelmistoja. Se ei myöskään ylläpidä paikallista kopiota tietostoista, eli SkyDriveen tallennetut tiedostot ovat verkossa ja vain ja ainoastaan siellä. Selainpohjainen käyttötapa on kuitenkin jokseenkin kömpelö - kuka viitsii avata selaimen, kirjautua Microsoft Live -tililleen ja vielä hoitaa tiedostojen siirron SkyDrive-palvelun WWW-sivujen omaan logiikkaan perustuvalla käyttöliittymällä, jos saman voisi tehdä Windowsin tiedostojenhallinnassa. Onneksi SkyDriveen on saatavilla kolmannen osapuolen valmistama näppärä ja ilmainen SDExplorer-sovellus, joka integroi SkyDriven ikään kuin omaksi verkkoasemaksi tai tallennusvälineeksi Windowsin Resurssienhallintaan Ilmaisversio tosin ei tue Resurssienhallinnan näppärää hiiren kakkosnapin takana olevaa Lähetä kohteeseen -toimintoa. Lisäksi oldschool-henkiset voivat "mapata" SkyDriven perinteiseksi verkkoasemaksi NT-tyyppisellä Yhdistä verkkoasemaan -toiminnolla. Yksittäisten tiedostojen maksimikoko on rajoitettu oletusarvoisesti 300 MB:iin. SDExporerin ilmaisversio ei tue tiedostojen jakamisen määrityksiä, eli jakaminen täytyy tehdä selainpohjaisesti Live-palvelussa, jossa se kylläkin onnistuu melko helposti. Jos olisi valmis maksamaan SDExplorerin täysversiosta, myös yksittäisten tiedostojen 100 MB:n kokorajoitus olisi ylitettävissä.
Mobiilimaailmassa Dropbox tukee natiivisti laajaa kirjoa eri alustoja: Androidia, iOS:ää ja meillä vasta tulossa olevaa, mutta uudella mantereella perinteisesti suosittua RIM:n BlackBerryä sekä lisäksi - ilmeisesti kolmannen osapuolen ohjelmistojen kautta - myös Symbiania ja Meegoa.
Mobiilipuolella SkyDrive puolestaan on huomattavasti Dropboxia rajoittuneempi ja integroituu täydellisesti vain Windows Phoneen. Rajoitetummin ominaisuuksin se on käytettävissä myös Androidissa ja iOS:ssä.
Kumpi siis: Dropbox vai SkyDrive? Onneksi ei tarvitse valita. Itse käytän molempia.
Dropboxia olen hyödyntänyt tietokoneiden kanssa satunnaisesti pari vuotta ja olisin voinut hyödyntää aktiivisemminkin. Palvelu tekee tehtävänsä hyvin ja säästää muun muassa turhalta liitetiedostojen sähköpostittamiselta itse itselleen tai USB-muistitikkujen mukana kuljettelulta.
Koska olen tottunut käyttämään perinteisiä paikallisesti asennettavia toimisto-ohjelmistoja ja sähköpostin ja kalenterisovelluksen osalta keskittynyt työmaan tarjoamiin, en ole ollut erityisen innostunut Microsoftin sinänsä ihan kelvollisesta Live-palvelukokonaisuudesta. Niinpä otin SkyDriven käyttöön vasta Lumia-puhelimen kumppaniksi. SDExplorer integroi sen mukavasti myös PC:lle, joten hulppea 25 GB ilmaista pilvenreunaa tullee saamaan käyttöä Dropboxin ilmaisgigojen ohella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti