lauantaina, helmikuuta 18, 2012


Ensi-Lumia


Ryhdyin matkapuhelimen käyttäjäksi sangen myöhään: vuodenvaihteessa 2001-2002. Siihen saakka lankapuhelin palveli hyvin ja palvelee edelleen. Mutta kännykkäkin on hyvä olla olemassa.

Matkapuhelimissa päätelaitteilla kikkailu on ollut "se juttu" melkein alusta saakka. Tietysti verkon muutokset huomioidaan, mutta usein ne tulevat näkyviksi päätelaitteiden kautta. Kuvassa ovat tähän saakka käyttämäni päätelaitteet.

Ensimmäinen kännykkäni oli Nokian 6250, vankka ja ergonomisesti erinomainen "raksapuhelin", joka muutti puhelinmaailmani juuri niin all-roundiksi kuin laitteen ulkonäköön kuului. Se mahtui Veturimuseon työhaalarin taskuun ja kulki puolisivistyneen näköisesti puvunhousujen vyölenkissä. Mutta ei se niin kestävä ollut kuin väitettiin.

Työmaalla sain syksyllä 2003 käyttöön 3310:n. Se on ominaisuuksiltaan vaatimaton peruspuhelin, jonka ergonomia kokoisekseen on kuitenkin yllättävän hyvä kompromissi erinomaisen näppäimistön ja käsittämättömän surkean ohjelmallisen käyttöliittymän välillä. Laite on edelleen päivittäisessä käytössäni.

6250:n fyysisen rikkoutumisen jälkeen hankin omaan käyttööni 5100:n. Kammottava näppäimistö, sikamaisen tyylitön ulkonäkö ja ylipäätään heikko ergonomia oli se hinta, jolla tuo - hyvin ymmärtämistäni syistä vähälle suosioille jäänyt laite - teki itsestään lähes loputtoman kestävän. Uitin ja rökitin 5100:aani monta kertaluokkaa pahemmissa paikoissa kuin 6250:aa, mutta se toimisi edelleen sikäli kuin sitä viitsisi käyttää.

Luovuin muovikapulasta loppuvuodesta 2007 lähinnä tekstiviestien kirjoittamisen hankaluuden takia ja hankin 5500:n. Se tuntui koko lailla samalta kuin Skoda oli Ladan jälkeen tuntunut alkuvuodesta. Metallikuorinen kaunis laite, jossa kaikki oli kohdallaan. S60-käyttöjärjestelmä tarjosi herkut toisen osapuolen toteuttamaan GPS-navigaattoriin saakka.

Nyt olen käyttänyt reilut kaksi viikkoa Lumia 800:aa. Se sopii hyvin käteen ja korvalle, hanskan kanssa tai ilman. Ergonomia lyö jopa ison 6250:n. Kosketusnäyttö toimii täydellisesti. Niinsanotuista älypuhelimista minulla oli ennen Lumiaa vain vähäinen kokemus puolisoni N97:n ja työmaalle hankittujen C6-mallien perusasetusten määrittämisen kautta, ja henkisesti vieroksuin monipuolisten mahdollisuuksien ja pelkkään kosketusnäyttöön perustuvan näppäimistön yhdistelmää. Parin viikon totuttelun jälkeen Lumian virtuaalinäppäimet eivät häviä 6250:lle tai 5500:lle.

Lumiaa on kehuttu nopeaksi muihin älypuhelinmalleihin verrattuna. En voi ottaa tähän kantaa, koska muista älymalleista ei kokemuksia ole. Mutta ei sitä hitaaksi voi sanoa verrattuna edellä mainittuihin peruspuhelimiin.

Kuten hyvin tiedetään, Lumian sisällä toimii Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä. Rohkenen väittää, että käyttäjän näkökulmasta sillä ei ole juurikaan tekemistä tietokoneiden Windowsin kanssa. Lumian heikkous on itse asiassa Windows-yhteensopivuus. Microsoftin Zune-ohjelma on kovin kapea väylä verrattuna Nokia Suiten tarjoamaan Symbian-Windows-yhteistyöhön.

Lumia ei tunnu suostuvan tietokone-Windowsin modeemiksi. Tässä tehtävässä 5100 GPRS:llään ja 5500 EDGE:llään peittoavat sen. Tiedostojen siirto puhelimesta tietokoneeseen tai toisinpäin voi olla muodikkaan näköistä Zunella, mutta Zune tuntuu paatuneen Windows-käyttäjän näkökulmasta vielä epäloogisemmalta kuin Nokia Suite. Eikä Lumia asetu edes Windowsin massamuistilaitteeksi.

Toivottavasti joku korjaa luuloni, että Lumian viestinvastaanottoääniksi ei voisi ladata omia äänitiedostoja. Soittoääneksi olen onnistunut vaihtamaan VR:n vanhan kunnon linjaradion - tosin senkin Lumia suostui nielemään vasta MP3:ksi muutamisen jälkeen - mutta tekstiviestiääneksi en ole saanut 5500:ssa käyttämääni höyryveturien seis-vihellinopastetta.

Ohjelmistopuolesta älypuhelinmaailman ensikertalaisen on vaikea sanoa mitään. Outlook löytyy - kuten muukin Office - mutta käytän mieluummin Nokia Mailia. Lumian mukana päivittämäni puhelinliittymän ja sen mukana sätkivän postiohjelman myötä voisin sanoa päässeeni maistamaan TCP/IP-protokollapinon tarjoamaa ubiikkiutta: sähköposti kulkee vyökotelossa siinä missä se ennen kulki repussa. Jokohan Twitter-tilillekin pitäisi keksiä käyttöä?

Lumian kamerasta voi todeta, että se on kuin eri planeetalta 5500:n kameran kanssa. Silti pieni ja hento ote ei tee siitä kilpailijaa varsinaisille digikameroille, lukekoon linssin reunassa mitä vain.

Navigointi ja kartat vaikuttavat erinomaisilta maantiekäyttöön. Paikannus - täällä etelässä ainakin - toimii hämmästyttävän nopeasti. Maastoon mennään silti mieluummin Garminin tai vielä mieluummin maastokartan ja kompassin kanssa.

Lyhyesti: kaksiviikkoisen kokeilun jälkeen Lumia on ergonomisesti ja matkapuhelinominaisuuksiltaan loistava Windows-puhelin, jonka heikkous on lähes olematon käytännön Windows-yhteensopivuus.

5 kommenttia:

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Hei hieno rivi luureja. Itse nyt vuoden ollu iphone 4 käyttäjä ja aika rajoittunut olisi ellei jailbreak olisi käytössä.

Siinä taas on tuo itunes johon se on normaalisti sidottu ja, kun se ei ole alunperin tarkoitettu kuin musiikin ostoon ja kuunteluun on siinä aika paljon kaikkea ylimääräistä vipstaakia. Nyt menee jopa ssh kautta tiedostonsiirtely koneelle. Nokialla kyllä mielestäni ollut parhain tuo tiedostojen siirto-ohjelma.Samoin paikannus ja kamera jotka ovat mukana on plussaa niitä voisi enemmänkin nostaa esille.

Tino Rossi kirjoitti...

Voi kun joku kaunis päivä valmistajat ajattelisivat tilannetta että käyttäjä vaihtaa puhelinta. Autoin nokia -> android siirtymisessä, ja niin vain oli joka ikinen numero tikuteltava uudestaan gmailin kautta. Kai se olisi kaupallisesti luovuttamista ajatella että tämä puhelin vaihdetaan kohta toiseen.

Vielä kummallisempi on ongelma että tekstiviestejä ei tunnu helposti saavan talteen millään. Toki on kaikenlaisia haxorointeja joita itsekin käytän. Mutta miksei ole vakiona yksinkertaista tekstidumppia joka hoitaisi asian tuosta vain? Mikään pilveen tai erilliseen softaan tallentaminen ei todellakaan ole vastaus. Surkein kokemus oli microsoftin myphone joka jokunen aika sitten päivittyi ties mihin. Kaunis tekstaribackuppi katosi tuosta vain, plops! Melkein harmitti!

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Moro Tino

Olet oikeassa moviili os menee kokoajan suljetummaksi.

Yritin etsiä tuota wp 7.5 sms ääntä ei kuulemma onnaa vaihto.

Siksi toivoisin, että tahot kehittäs jb tohon wphone 7 myös. Saisi sillekin kunnontiedostojenhallinnan ja näin oikeudet vaikka ssh kautta laittaa mieleisensä tiedostot luuriin.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Olette oikeassa, kyllä näiden "äly"puhelimien kanssa saa vääntää. Jailbreak olisi hyvä Windows-puhelimellekin. Äskettäin oli MikroPC-lehdessä hyviä ohjeita Androidille ja iOS:lle. Soneran keskustelupalstalla joku antoi ymmärtää, että Lumialle olisi tulossa optio yhdistää laite Windowsin modeemiksi.

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Totta jb mahdollisuus wp7 olisi hyvä.

Nyt ,kun katseleen mobiilimessujen satoa niin Tampereen insinöörit on todella saanu innovaation 41 mpix kameran, joka ei tarvitse optista zoomia. Vaan osaa skaalata sen 5 mpix muotoon tarkemmaksi kuin normi 5 mpix kamera wau.

Kilpailusta taitaa sittenkin tulla tiukka, jos vain saavat wp7 tuon purewiev ominaisuuden pidän sormet ja varpaat ristissä.