maanantaina, marraskuuta 29, 2010


Julkisoikeuden perusteiden tenttikysymyksiä


Iltaohjelmassa oli avoimen yliopiston julkisoikeuden perusteiden tentti. Tentittävänä oli vain luentoaineisto ja perustuslaki tietyiltä osin, ei varsinaista kirjallisuutta. Kirjatenttinäkin tämän olisi voinut suorittaa, mutta olen enemmän luentojen ystävä.

Kysymyksiä oli kolme. Ensimmäisessä piti määritellä lyhyesti viisi käsitettä: oikeussäädös, oikeuslähde, normihierarkia, perusoikeudet ja finanssivalta. Toinen kysymys oli esseetyyppinen ja käsitteli perustuslainsäätämisjärjestystä. Kolmaskin oli essee aiheeltaan harkintavallan rajoitusperiaatteet hallinnollisessa päätöksenteossa.

En sanoisi kysymyksiä erityisen vaikeiksi. Lakitiedon kurssin, tai millä nimellä se nykyään kulkeekaan, käynyt lukiolainen olisi varmasti osannut vastata niihin paremmin. Toisaalta tässä vaiheessa opintoja minulla ei ole käsitystä oikeustieteessä toivottavasta vastauslogiikasta. Ilmeisesti ainakaan pitkiä vastauksia ei kaivattu, koska käsitteitä sai määritellä korkeintaan 10 riviä kutakin ja esseetehtävien enimmäispituus oli kaksi sivua. Pieni käsiala helpottaa.

Ei kommentteja: