tiistaina, huhtikuuta 21, 2009


Taas ne meinaavat laittaa nettikaapelit solmuun


Lieneekö Suomessa verkkoaktivismi taisteluväsynyt "Lex Karpelan" ja "Lex Nokian" kaltaisten kahinoiden jälkeen, kun näinä aikoina Euroopan parlamentin käsittelyssä oleva tietoliikennesäädöspaketti ei näytä ainakaan vielä nostattaneen kohinaa kuin vannoutuneimpien verkkolibertiinien blogeissa.

Vaikka en salaliittoteorioita harrasta, en jaksa uskoa, etteikö datavirtojen valvomisessa jo nyt tehtäisi töitä, esimerkiksi ihan naapurissakin, kun taannoin sen maailmanlistan tehokärkeen hetkeksi päässeen supertietokoneenkin saivat. Ihmisluonnolle ominaista on tehdä asioita, jotka (1) ovat käytännössä mahdollisia ja (2) näyttävät tarjoavan itselle jotakin hyötyä niin, että (3) niistä ei näytä olevan välitöntä haittaa muille ja (4) niitä voi tehdä riittävän huomaamattomasti.

Yhtä kaikki, jos TCP/IP-tekniikka menettäisi vapaan viestinnän ihanteeseen perustuvan tenhovoimansa syystä tai toisesta, olisi se sitten luonteeltaan teknillinen (kuten takavuosien madonluvut verkon tukkeutumisesta roskapostin vuoksi) tai yhteiskunnallinen (madonluvut rajoittavasta lainsäädännöstä) ja samaan aikaan yleinen maailmantilanne säilyisi suhteellisen vakaana, olisi mielenkiintoista nähdä, miten kauan kestäisi ennen kuin kehitettäisiin tilalle korvaava niinsanotusti vapaan tiedonvälityksen menetelmä. Ja ennenkaikkea, millainen tekniikka se olisi. En nimittäin jaksa uskoa sitäkään, että TCP/IP-pino olisi viestinnän historian viimeinen sana.

Ei kommentteja: