perjantaina, lokakuuta 21, 2011


Avain ei sovi lukkoihin


Eilen illalla käväisin veturitallilla. Katsomassa, jos viime tipassa peruuttamaan jouduttuun touhuun olisi joku sattunut eksymään. Hyvin oli tiedotus toiminut, kun harhailijoita ei näkynyt. En edes yrittänyt sisällä käymään, kun tiesin, että 20 vuotta hallussani olleesta raskaasta avainnipusta ei enää löydy lukkoon sopivaa.

"Koska käyt kuittaamassa uuden", oli kysytty useammankin kerran, mutta en vielä ollut ehtinyt. Toisaalla tapahtunut rötös oli pakottanut vuokralaista vaihtamaan tallin ulko-ovien lukot.

Tänään töihin mennessä Rautaruukin portin edessä seisoi kaksi keltaliivistä. Lakkovahteja. Muistanko ihan väärin, että ennen lakoista puhuttiin julkisuudessa enimmäkseen lakkoilijoiden yhteisöjen nimillä? Oli Metalliliiton lakkoja, oli Tehyn lakkoja ja oli Virkamiesliiton lakkoja. Eilen illalla luin Veturimiesliiton lakosta vuonna 1950. Jotain on muuttunut. Nyt kerrotaan olevan meneillään Teknologiateollisuuden lakko.

Omalle työuralleni ei ole osunut lakkoja. On myönnettävä, että olen kuulunut järjestäytyneeseen työväkeen vasta siitä alkaen, kun liityin Opetusalan ammattijärjestöön. Se ei ole lakkoherkkä liitto. Muistelen, että vuoden 1986 virkamieslakon aikana ei saatu koulusta vapaapäiviä. Vakauttamista ylisti tämänpäiväinenkin ammattilehti. Lammastusta?

Opetushommissa en ole toiminut muutamaan vuoteen. Paljon paperityötä, mutta päättyvä viikko pitkästä aikaa konkretian parissa. Ammattikoulun syyslomaviikolla pantiin oppilaitoksen TCP/IP-verkon rakenne uusiksi. Verkko periytyi ajalta, kun kuntayhtymä ylläpiti ammattioppilaitosta, aikuiskoulutuskeskusta ja kauppaoppilaitosta ja perustui kiinteisiin IP-osoitteisiin (sic!). Kun viime vuodenvaihteessa viimeinkin oli asetuttu fyysisesti suunnilleen sijoilleen, oli aika suunnitella ja toteuttaa muutos. En olisi uskaltanut ryhtyä vetämään tämän kokoluokan muutosta ilman Kirsiä ja Jukkaa.

Yhdessä operaattorin kanssa kesällä suunniteltiin, alkusyksyllä viimeisteltiin ja nyt toteutettiin. Uuden rakenteen määrittämisestä VLAN:eihin, kytkimiin ja palvelimiin, verkkotulostimiin, WLAN:eihin ja viimein yksittäisiin laitteisiin. Joihinkin ei verkkoavain enää sopinut ja piti tyhjentää muisti. Joitain asetuksia jää siihen, kun käyttäjät palaavat tietokoneidensa ääreen, mutta muutoin meni nuottien mukaan. Sulautettujen järjestelmien ja taloushallinnon palvelinten asetukset teettivät työtä, mutta suuri osa lähes 1 500:sta IP-verkkolaitteesta hoitui kuin sarjatyönä. Kysymyskin jäi. Miksi vanhalla Windows XP -käyttöjärjestelmällä varustetut työasemat eivät osaa hakea TCP/IP-asetuksiaan eri VLAN:ssa sijaitsevalta palvelimelta, vaikka runkokytkimessä käytetään DHCP relay -tekniikkaa? Uudemmilla Windowseilla varustetuilla työasemilla homma hoituu mutkitta. Operaattorin kanssa tehtyjen lukuisten kokeiluiden jälkeen päädyttiin käyttöjärjestelmäongelmaan. Ongelma on tietenkin melko vähäinen ja vähäisemmäksi käy, kun XP:n julkaisemisesta on jo kymmenen vuotta ja luonnollinen poistuma vähentää sen verkossaesiintymistiheyttä kiivaasti. Olisiko vanhan koulukunnan Windows-fakiireilla vinkkejä?

Perjantai-illan viihteenä lenkki hiljaisilla teillä. Suihkun jälkeen takkatuli ja bloggaamistuokio keinutuolissa.

Huomisen ohjelmassa Tl-Tku.

Ei kommentteja: