keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008


Vanhaa rautaa


Työmaalla minulla on tilapäisesti kaksi työhuonetta. Vein toiseen niistä kotoa vinttikomerosta vanhan tietokoneen. Ajattelin antaa kaksitoistavuotiaalle perus-Pentiumille uuden elämän FreeBSD:n avulla. Sattui löytymään asennuslevyt viisivuotiaaseen käyttöjärjestelmäversioon 5.0. Museosoftaa museorautaan.

Sen verran aikaa on vierähtänyt AT-aikakauden laitteiden asennuksista, että kyvyttömyys käynnistää käyttöjärjestelmää CD-asemalta hämmästytti hetken. Muisti palaili pätkittäin.

Oli mielenkiintoista, miten vanha rauta antoi FreeBSD:lle graafisine käyttöliittymineenkin (kokeilin Afterstepia ja KDE:tä) kohtuullisen vauhdin. Vaikea kuvitella, että saman aikakauden työasema-Windows eli XP tai moni Linux-jakeluversio olisi tuolla laitteistolla toiminut yhtä näppärästi.

Ongelmaksi jäi hiiri. Vanha kunnon sarjahiiri asentui, mutta ei lukuisista vaihtoehtoisista asetuskokeiluista huolimatta suostunut yhteistyöhön enää X-serverin käynnistyessä. Kovin kauaa ei asian pohtimiseen voinut käyttää, mutta jos hiiriongelma selviää, saanee vanha työjuhta "Beastien" avulla lisää käyttövuosia.

Päivän mittaan tupsahdelleet suomenkieliset roskapostit Mikkelin ydinvoimalaonnettomuudesta (olivat keksineet viitata blogeihinkin) tai seurankipeästä Tatjanasta ovat olleet vaihtelua englannin ja siansaksan hallitsemassa roskapostimassassa. Ei mene montaa päivää, kun ne näyttävät yhtä tylsiltä kuin muutkin.

Ei kukaan sattuisi tarvitsemaan tietokoneen kuvaputkinäyttöä? Tarjolla olisi 17-tuumainen litteäputkinen ja hyväkuvainen LG sekä 15-tuumainen perus-Nokia. Saa ilmaiseksi, jos hakee pois.

Ei kommentteja: