keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2005


Strawberry fields forever


Nyt on talven mansikat pakastettu ja osa keitetty hilloksi.

Puolisoni ja minä vietimme aamupäivän Pälkäneellä mansikanpoiminnassa. Mansikantuotannon suhteen Pälkäneen-Luopioisten seutu on Hämeen ykkösalueita. Itsepoiminta ei välttämättä säästä rahalliseesti kovin paljon verrattuna nykyisiin torihintoihin, kun matka lasketaan mukaan. Mutta homma on mukavaa ajanvietettä, ja marjojen perkaus tulee tehtyä jo poimimisvaiheessa.

Mukava aurinkoinen ja paarmoja karkottavan tuulinen sää veti poimijoita pellolle hyvää tahtia. Sankojen täytyttyä poikkesimme pellon laidalla kahvilla ja porsaita tervehtimässä.

Konvergenssi


Paikallislehdessä muisteltiin 20 vuotta sitten perustettua ja noin vuodessa lopettanutta tämän seutukunnan paikallisradiota. Se syntyi lukuisten muiden samanlaisten joukossa radiotaajuuksien vapauduttua kaupalliselle toiminnalle vuonna 1985. Monissa pienissä paikallisradiohankkeissa aluelehdistö oli innokkaasti mukana odottaen sitä kautta uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Kaksikymmentä vuotta sitten perustetuista kaupallisista paikallisradioasemista ovat selvinneet näihin päiviin saakka lähinnä vain suurten kaupunkien radiot, sellaiset kuin Helsingin Radio City ja Tampereen Radio 957. Suurissa taajamissa on riittänyt tarpeeksi mainostajia paikallisen kaupallisen radiotoiminnan ylläpitämiseksi.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että 1980-luvun puolivälissä radiotekniikka oli pitkälti analogista, toisin sanoen kallista. Suuria perustamis- ja kiinteitä kustannuksia kattamaan olisi tarvittu tuloja paljon enemmän kuin saatiin. Nykyään tilanne voisi olla osittain toinen, jos ajatellaan datasiirtoverkkoihin pohjautuvien digitaalisten "podcasting"-tekniikoiden tarjoamia mahdollisuuksia. Toisaalta samoin kuin blogit tai aatteelliset lehdet, ne lienevät omimmillaan kohdeviestinnässä valikoituneelle yleisölle, ei niinkään joukkoviestinnässä.

Hetken aikaa vaikuttaneita 1980-luvun paikallisradioasemia taitavat enää muistaa saati kaivata vain harvat. Yleisradion kanavauudistuksessa vuonna 1990 osittain aluekanavaksi profiloitunut Radio Suomi on täyttänyt tehtävänsä tehokkaasti maakunnallisen radiotiedonvälityksen osalta.

Entä konvergenssi, tuo yksi tämän päivän mediatekniikan iskusana? Täkäläisen paikallisradiokanavan alkuperäinen nimi oli Radio 937. Se ei viitannut käytettyyn taajuusalueeseen vaan silloiseen puhelinverkon verkkoryhmätunnukseen. Kahdenkymmenen vuoden takaista teknologista konvergenssia?

Ei kommentteja: