perjantaina, heinäkuuta 29, 2005


Maataloutta ei voi tuoda


Maatalous - tai muulla tavoin tapahtuva ravinnon tuotanto - on viime kädessä ainoa tärkeä elinkeino. Sitä suoraan tukevia ovat rakentamisen, tiettyjen muiden teollisuudenalojen ja terveydenhuollon kaltaiset apuelinkeinot. Näiden apuelinkeinojen aputyöläisinä taas tarvitaan talousjärjestelmässä kulloinkin valitsevan muodin mukaan ylijäämää tuottavia elinkeinoja. On hyvä kuitenkin muistaa, että ravinnontuotanto on historian pitkän keston mukaan tarkasteltuna ainoa ensisijaisesti tärkeä elinkeino, ja kaikki muut, mitä kulloinkin sattuu muodissa olemaan, ovat tavalla tai toisella sen palvelijoita.Suomalaisen maatalouden vuotuista suurkatselmusta, Farmari-maatalousnäyttelyä, vietetään sunnuntaihin saakka Tampereen Sarankulmalla. Siellä riittää nähtävää moneen makuun. Työpäivän jälkeen siis matka kohti Tamperetta.

Asian sivusta, miespuoliset rautatieharrastajatoverit sanovat, että maan söpöimmät naiset löytyvät Tampereelta. Tämä tuli taas kerran todettua, kun sain näyttelyseuraa heti portin sisäpuolelta. Meille haluttiin kovasti myydä niin lämpöovia (tarjous otettiin kiinnostuksella vastaan) kuin automatisoitua
pellettikattilaakin (ilmankiertoon perustuva biopolttoinen keskuslämmitys oli jo keskiajalla tunnettu idea, joka on hienosti jalostettu nykykäyttöön). Habituksemme lienee sen verran maaseutumainen isossa kaupungissa, että myös maatalouskonealan ammattilehtien kauppias kävi kimppuun.

Lehtiäkään emme hankkineet, mutta David Brown -aihe tuotti yhteydenoton läntiselle Uudellemaalle.

Kotieläinpuolelta löytyi muun muassa monenlaista lypsävää (kuva yllä), joista tuotteliaimpia oltiin juuri palkitsemassa komeilla pokaaleilla. Olipa näytillä kaimanikin. Se oli - tietenkin - pässi, rodultaan kainuunharmas eli yksi suomenlampaan värimuoto.

Kolme vuotta sitten vastaava näyttely pidettiin Hämeenlinnassa. Siellä metsäinen harjumaisema oli Tampereen lentokenttäaukeita mukavampi, mutta toisaalta Tampereella Pirkka-halli antoi erinomaisen ympäristön sisätilaa tarvitseville osastoille.

Tällä kelpaa nostaa perunaa pidemmästäkin vaosta:

Dewulf-perunannostokone.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisitko kääntää blogisi syötteen asentoon "full"? Kiitos jo etukäteen.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Kiitos huomiosta! Homman pitäisi olla nyt kunnossa. Toivottavasti toimii.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on tollane Dewulf eikä oo kiva vehe.