tiistaina, heinäkuuta 12, 2005


Kesätyöpäivä


Siispä työpäivä tänään. Päivän blogimerkintä menee tylsän - ja näin kesäkuumalla vielä tylsemmän - atk:n puolelle, mutta kirjoitetaan, jos joku muu sattuu joskus törmäämään samantyyppiseen ongelmaan.

Ongelmatilanne oli varsin tavanomainen: SCSI-RAID-levyohjaimella (Adaptec 2100S) varustetusta palvelintietokoneesta oli toinen RAID-1:n mukaan peilatuista kiintolevyistä (IBM
Ultrastar) rikkoutunut. Näitä tilanteita vartenhan RAID-peilauksia rakennetaan: koska kaikki - niin data kuin sovellukset käyttöjärjestelmää myöten ovat identtisenä useammalla levyllä, levynvaihdon jälkeen järjestelmä pitäisi onnistua saamaan nopeasti pystyyn ilman, että dataa joudutaan palauttamaan varmistuksista tai sovelluksia asentamaan uudelleen.

Levynvaihtoon liittynyt ongelma oli seuraavan kaltainen: Järjestelmän saatua rikkoutuneen levyn tilalle uuden, levyohjaimen BIOS ilmoitti, että sekin on viallinen levy (minkä saman levyn kokeileminen toisessa koneessa osoitti vääräksi hälytykseksi). Sama tilanne toistui myös toisella uudella levyllä kokeiltaessa.

Manuaalissa suositeltu tapa hoitaa tilanne oli hyödyllisyydeltään samaa tasoa kuin kehotus seurata kuvaruudulle tulevia ohjeita, jos näyttö on rikki. Siinä nimittäin neuvottiin, miten asia hoidetaan käyttöjärjestelmän päällä toimivalla sovelluksella. RAID-5:n ja vastaavien tasoisten, tai muuten paremmin "hot-swapia" eli lennossa vaihtamista tukevien kehittyneempien järjestelmien kanssa tämä varmasti toimii, koska levyjärjestelmä sallii koneen käynnistämisen vielä, kun yksi levyistä on rikki. RAID-1-järjestelmässä ohjain ei anna käynnistää konetta, jos vain toinen levyistä on ehjä. Tämä on ymmärrettävää turvallisuussyistä, mutta tilannetta ei päästä auttamaan manuaalien suosittelemalla sovelluksella.

Tämä ei tosin ollut varsinainen ongelma, koska levyohjaimen BIOSin oma Setup-ohjelma on käytettävissä, vaikka kone ei käyttöjärjestelmään saakka käynnistykään. Mutta nimenomaan siellä ilmeni edellä kuvattu ongelma: levyohjaimen BIOS ilmoitti uudenkin levyn olevan rikki. Tästä kohden jatkettiin aamulla, itse asiassa vielä testaamalla uudet levyt pikaisesti väsätyssä, ongelmapalvelinta jotenkuten muistuttavassa testiympäristössä. Samalla otettiin ehjällä kiintolevyllä sijaitsevasta datasta vielä yhdet varmistukset erilliselle levyasemalle, ihan vain varmuuden vuoksi. Henkisesti piti kuitenkin varautua sovellusten udelleenasentamiseen ja datan palautukseen varmistuksilta.

Ratkaisu löytyi siten, että ongelmapalvelimen levyohjaimen BIOSissa purettiin olemassaoleva RAID-järjestelmä. Sen jälkeen se luotiin uudelleen aivan, kuten tehdään levyohjainta käyttöönotettaessa. RAIDin purkaminen ei toki hävitä tietoa kiintolevyiltä. Luontivaiheessa määritettiin luonnollisesti niin, että peilaus toteutetaan alkuperäiseltä ehjältä levyltä uudelle tyhjälle levylle. Tässä kohden kannattaa olla tarkkana (väärä valinta olisi peilannut tyhjän levyn alkuperäisen ehjän päälle, jolloin tallella oleva data ja sovellukset olisivat kadonneet). Ei ole pahaksi tarkastaa vaikkapa aivan fyysisesti eli levyjen siltausten asennoista, millä levyllä on mikäkin ID-numero.

Kun levyohjaimen BIOS oli saanut peilauksen valmiiksi (se vaatii jonkin aikaa, kiintolevyjen koosta riippuen), onnistui koneen käynnistäminenkin. Windows-palvelimen aloitusnäkymä ei olekaan vähään aikaan näyttänyt yhtä mukavalta.

Järjestelmä on siis yhdessä työvaiheessa purettava, jotta se toteuttaisi tehtävänsä oikein. Mielenkiintoinen RAID-tapaus. Niinpä.

Nörttihommien päälle piti syödä pizza, joka tosin oli turhan raskas valinta keliin nähden. Ja juoda colaa.

Kotona hain kannullisen bensaa ja lyhentelin nurmikon. Sen kasvuvauhti alkaa pikkuhiljaa hidastua kuukauden takaiseen verrattuna, mutta monin paikoin tahti on edelleen ripeä. Jälkeenpäin harmittaa, kun unohdin yrittää soveltaa muuatta lauantaisella reissulla Siuntiossa silmiin osunutta yksinkertaiselta ja samalla nätiltä näyttävää tapaa säästää valkoapilat.

Joku heinä yritti tehdä taas kiusaa, mutta eipä saanut taipumaan lääkekaapille saakka.

Myöhäisen päivällisen grillivartaissa sipuli ja kesäkurpitsa edustivat omaa pihaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vaan nytpä täytyykin ihan kysyä, että oletkos mahtanut olla erässä aikuiskoulutuskeskuksessa opettajana? Vai olenko minä vain seonnut nimissä, sekin on toki mahdollista.