perjantaina, heinäkuuta 26, 2013

Lättähattujen viikonlopun aatto

Edellisyönä johonkin aikaan veturitallille tuotiin Porvoon Museorautatieltä kolme Dm7-kiskoautoa eli "Lättähattua".Ei porvoolaiskalusto uusi vieras näillä raiteilla ole. Vajaat kaksi vuosikymmentä sitten sitä lainattiin ahkerasti täkäläisiin tapahtumiin, kuten Valkeakosken radan resiinaralleihin ja juhannusjuhlajuniin. Tänä viikonloppuna on suunta Turun radalle Huhdissa järjestettävän Asemanpuistoblues-tapahtuman merkeissä.

Eilen illalla puolisoni ja minä kävimme viimeistelemässä kesän mattopyykin viimeisen kappaleen osalta. Matonpesupaikalta näkee ja hiljaiseen ilta-aikaan kuuleekin pellon yli Turun radalle. Pian sen jälkeen, kun Turun suunnasta oli jyristellyt raskas "pönttöjuna", alkoi Toijalasta päin oudompi surina. Eikös siellä rallatellut kolme "Lättähattua", varmaankin täyttä nykyvauhtiaan iloisesti kohti Turkua. Kiskoautoja on kuulemma ennenkin Toijalassa kaapattu, mutta ei sentään nykyisten tallimiesten aikana. Piti soittaa Ilkalle, että tietääkö hän porvoolaisten suunnitelmien muutoksesta. Ei tiennyt, mutta pian löysi selityksen haapamäkeläistoverien samaisena alkavana viikonloppuna järjestämästä Turku-Uusikaupunki-liikenteestä. Haapamäen kiskoautot ne siellä porhalsivat kohti rannikkoa, ja porvoolaislätät olivat kauniisti parkissa Veturimuseolla.

Tänä aamuna päätettiin tehdä yhdistetty vajaan 60 kilometrin pyöräretki ja toripäiväkäynti naapurikunnassa Urjalassa. Itse kunta ei ilmeisesti voi kovin hyvin, mitä on vaikea uskoa seudun ylivoimaisesti vilkkaimmalla kesätorilla. Urjalan perjantaitori on klassikko.

Ostettiin kotiin viemiseksi muutama kotimainen paprika ja paikalliselta tuottajalta pieni kappa Siikliä. Joskus on saatu kaupan päälle pätkä tilliä. Nyt ei, enkä ryhtynyt tinkaamaan, kun sitä kasvaa kotipihassakin. Mansikkarasiallinen nautittiin paikan päällä.

Valitsimme kotiinpaluureitin ratalinjan vierestä kulkevia sorateitä. Nyt ei nähty odottamattomia Lättähattuja.

Illalla siiliystävämme kävi pihassa tervehtimässä niin talon ihmisasukkaita kuin paikalla ollutta kissaveljeä.

Ei kommentteja: