torstaina, lokakuuta 07, 2010


Valtion kustantamalla museokäynnillä


Julkisella rahalla voidaan tehdä monenlaista. Vaikkapa lähettää 180 hyvinsyönyttä ihmistä syömään lisää. Ja kuuntelemaan laivan luentosaliin asioita, jotka voisi lukea omatoimisestikin. Vaan enpä kieltäytynyt, kun kysyttiin, lähdenkö matkaan.

Entisessä pääkaupungissa oli tuttuun tapaan muutama tunti vapaata aikaa. Valkeakoskelaisporukan kanssa lähdettiin kaupungille. Kuninkaanlinnan vaiheilla erkanin joukosta katsomaan, onko Medeltidsmuseum jo avattu remontin jälkeen. Olihan se.

En mielelläni asettelisi tuntemiani museoita mieluisuusjärjestykseen, koska kaikissa tehdään hyvää työtä. Mutta sanottakoon, että kovin helposti en kyllästy kerrontaan tukholmalaisesta keskiajasta. Åsa-niminen museorouva oli ystävällinen ja kertoi - kysyjän kielen huomattuaan - selkoruotsiksi, että heillä on nykyään ilmainen sisäänpääsy ja vahvisti kysymystä valokuvauksen salittuudesta adverbilla "tyvärr". Tyvärr oli myös, että museossa ei myyty postimerkkejä, mutta automaatti löytyisi maanalaisen asemalta.

Perusnäyttelyssä en juurikaan huomannut eroja entiseen. Kaikki se, mikä teki vaikutuksen kolmattakymmentä vuotta sitten, on jo omaksuttu monissa Itämaan museoissa, joissakin suoraan sanottuna paljon näyttävämmin. Ruotsin jaarlista Birger Maununpojasta, hämäläisellekin sangen tutusta historian vaikuttajasta, koottu teemanäyttely oli pelkistetty. Ehkä liiankin. Visuaalisesti kaunis toki, mutta en välttämättä toivoisi, että samanlaisesta minimalismista ryhdyttäisiin ottamaan mallia ainakaan sellaisissa museoissa, joiden materiaaliset resurssit tai osaaminen ei riitä yhtä kauniin ulkoasun aikaansaamiseen vaatimattoman sisällön kuorrukkeeksi. Toisaalta sisällön ohuus on ymmärrettävä: 1200-luvulla Pohjolassa eläneestä ihmisestä, mahtimiehestäkään, ei ole jäänyt kovin paljoa muistoja. Mielenkiintoista oli lukea, miten Birger perheineen oli muutamia vuosia sitten kaivettu haudasta DNA-analyyseja varten. Poliittisesti epäkorrektisti tekisi mieli liittää asia ruotsalaisten kiintymykseen jalostustoimintaa kohtaan, sellaistakin joka ei välttämättä liity sinappituotemerkkien kaappaamiseen.

Ei kommentteja: