keskiviikkona, lokakuuta 27, 2010


Musiikkivideoita menneisyydestä


Tämä ei kuulu otsikkoon, mutta sattumalta löytynyt viite innosti linkkibloggaukseen:Melkeinpä toivon, että kyseessä oli parodia. Voihan myös sekä Einari Keski-Pörhölää ja Maaseudun Tulevaisuuden mielipidepalstaa lukea hyvillä mielin ja ilman kohtuutonta kognitiivista dissonanssia.

En valita, mutta kyrsiihän se, että edellä raiskattu biisi on sentään hienoin, mitä euroviisuissa on kuunaan kuultu: Italian vuoden 1984 esitys "I treni di Tozeur":Video on aikalaisekseen komea. Eikös siinä puksuttele melkein kuin Tubizen tehtaan tuotos, ainakin edestäpäin katsottuna?

Ei niin, etteikö kaunis junavideokin olisi intervisuaalisesti velkaa edeltäjilleen. Voi olla, että Battiato menee veturitalliin coolimmin kuin Dio katedraaliin, mutta yhtä kaikki, viimeksimainittu teki sen vuotta aiemmin

Jos "Juna Turkuun" on parodiaksi toivottavan tasoinen coverbiisi, muistelen poikaiässä pitäneeni "Self control" -listahittiä päinvastaisena tapauksena. Videot olivat toissijaisia, ja radiossa suomenkielinen esittäjä kuulosti välillä jopa Laura Branigania paremmalta. Videopuolella on hyvin mahdollista, että amerikkalainen oli suomalaista näyttävämpi, mutta Laura Vanamon suomalaisversio on taatusti omintakeinen (ja näyttäisi olevan intertekstuaalisvisuaalisesti jossakin määrin velkaa Tuula Amberlalle ja "Lululle"):Braniganinkin hitin takana oli italo. Alkuperäisimmän implementaation, Raffin, video on kaikessa teknistaiteellisessa kahdeksankymmenlukulaisuudessaan omaa luokkaansa, mutta sanoisin signore Raffaele Riefolin häviävän laulajana molemmille kappalettaan coveroineille naisartisteille.

Ei kommentteja: