sunnuntaina, lokakuuta 10, 2010


Bittipäivä


Tuskin huomasivat elävänsä kahdeksanbittistä aikaa rouva ja herra Cheng, konfuzilaisten uskonpuhdistajaveljesten Haon ja Jin vanhemmat, kun kaukana frankkien maassa joku oppinut saattoi - unohdetaan suosiolla iuliuaanisen ja gregoriaanisen kalenterin välinen poikkeama - annaalinkulmaan kirjoittaa maailmanhistorian ensimmäisen kahdeksanbittisen koodin 10101010. Toki roomalaisilla numeroilla silloin: XXMX olisi ollut validia koodia (ilmeisesti kirjoitettuna muotoon, joka enemmän tai vähemmän muistuttaisi ilmaisua "Dies Dominica x October MX"). Länsiarabialaisin merkein ei niiden taitajien keskuudessa moiseen pyhäinhäväistykseen olisi taivuttu.

Yhtä kaikki, nyt on taannuttu kuusibittiseen aikaan, mutta huomiota sekin on herättänyt. Sinänsä hauskaa, että tästä päivästä usein käytetty 101010 on kymmenlukujärjestelmässä 42. Sen taas on sanottu olevan vastaus suurinpiirtein kaikkiin kysymyksiin.

Haravointi olisi ollut hyvää palauttelua eiliselle raudannostolle, mutta tuuli oli liian kova sitä pihapuuhaa ajatellen. Jossakin kuuloetäisyydellä tuulen vaikutusta yritettiin tasoittaa lehtipuhaltimella. Kuin kelpo rautatieharrastajat ikään Museoveturiseuran rahastonhoitaja ja minä panimme saappaat jalkaan, otimme oksasakset mukaan ja lähdimme talkoilemaan Ratahallintokeskuksen hyväksi. Kävelimme radanvarsitietä kilometritolpan 150 vaiheille ja oksastimme muutaman männyn. Ovat sitten ensi vuonna tuuheampia ja mukavampia veturinkuljettajien ja junamatkustajien katsella. Ja ovatpa hyvinvoivat puut arvokkaita valtiollekin, jos se tulevina vuosina päättää laittaa ne rahoiksi. Kaikesta tästä yhteisen liikenneinfrastruktuurimme hyväksi tehdystä työstä emme ottaneet korvikkeeksi kuin kassillisen männynoksia parvekelaatikoihin callunoiden talviseuraksi.

Kasvilava ja pihakeinu siirrettiin talveksi sisätiloihin, samoin viimeiset kukkalaatikot. Sitten olisi vielä haravointiurakkaa. Vähintään riittävästi ja suurin osa vielä puussa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

LOL! Tuskin maltan odottaa joulukuusen hakuaikaa ja sitä miten mehukkaasti se asia perustellaan yleisellä edulla...

Hyvärinen J. kirjoitti...

Eihän joulukuusta sentään radan varresta kehtaa, vaan joltakulta maataloustuottajalta, ihan korvausta vastaan :-)