sunnuntaina, huhtikuuta 06, 2008


Vuodenaikojen siirtymäriitit


Vuodenaikojen siirtymäriitteihin kuuluu suksien varastorasvaaminen ja auton niinsanottu renkaanvaihto.

Kuumailmapuhallin palveli taas hyvin pohjanpuhdistuksessa. Kovin monen kelin voiteita niihin ei huonolumisena talvena ehditty levittää.

Renkaanvaihdossa työkaluiksi riittivät tunkki, hylsyavain ja momenttiväännin. Noin pienellä arsenaalilla pelatessa mieleen tuli, että renkaanvaihto-termi, siten kuin termiä yleensä käytetään, on virheellinen. Oikein olisi puhua pyörien vaihtamisesta. Se on kuin komponentin vaihto tietokoneeseen. Varsinaiseen renkaanvaihtoon liittyviä toimenpiteitä tasapainotuksineen kaikkineen kovin harva taitaa pystyä kotioloissa tekemään. Renkaanvaihdon, silloin kun se on tarpeen ollut, olen aina teetättänyt ammattilaisilla. on kotikonsteinkin ihan mukavaa sunnuntai-iltapäivän puuhaa.

2 kommenttia:

Tino Rossi kirjoitti...

Pienenä ihmettelin naapurin citroen-harrastajaa joka vaihteli rättäriinsä kumit ihan kotipihassa. Vanne halkesi pultit irrottamalla ja massiiviset (olisivatkohan olleet 125/15?) kokoiset läskit pystyi vaihtamaan ilman sen suurempia työkaluja.

Mitään painotusta ei harrastettu, ilmeisesti auto vatkasi muuten niin paljon että renkaat eivät kokonaisuudessa tuntuneet.

Hyvärinen J. kirjoitti...

2CV ja johdannaiset taisivat olla tee-se-itse-väen suosiossa. Isällänikin oli aikanaan pari sellaista ja muistan, kun yhtenä lauantaina hän erään työkaverinsa kanssa päätti vaihtaa Dyaneen moottorin. Ei siinä mennyt kuin se iltapäivä.

Renkaat olivat tosiaan aika veikeät. Varmaankin ajateltu paitsi Ranskan maaseudun kärrypolkuja myös maatalojen omatoimikorjaamoja silmälläpitäen.