tiistaina, huhtikuuta 22, 2008


Hivenainejakelu joka kotiin


Leppoisan kevätillan haravanvarressa katkaisi yllättävä huomio, kun naapuritaloon kannettiin autolastillista vesikanistereita. Hetkinen, vastaavaa toimintaahan tuli nähtyä eikä edes kovin kauan sitten.

On sitten saatu ikioma pikku vesikriisi kotikulmille. Valkeakoskella katkesi eilen parista kohtaa vesijohtoputki. Katkoskohdista verkostoon joutui tietenkin epäpuhtauksia, kuten rautaa, mangaania ja muuta sakkaa. Tämä luonnollisesti johti Saarioisten elintarviketehtaan tuotannon alasajamiseen. Kun Saarioisten prosessin vedenotto keskeytyi, verkostoon syntynyt paine työnsi sakkaveden VaToViLe-yhteisputkessa vauhdilla kohti naapurikuntia. Valkeakoskella ei sakkavedestä kärsitty, ja tieto tapahtuneesta naapurikuntiin tuli ruskean veden muodossa. Suunnilleen näin uutisoi asiasta Aamulehden verkkosivusto. Tavallaan on ymmärrettävää, että Pirkanmaan vesihuoltoväki haluaisi hoitaa putkirikot kuntoon vähin äänin. Mutta kun kansa Nokia-muistoissaan innostuu panikoimaan - Akaassa on kaupat kuulemma tyhjennetty pullovedestä - voisi kuntien, ja tässä tapauksessa nimenomaan Valkeakosken, tiedotuspolitiikka olla avoimempaa ja nopeampaa.

Tätä onnettomuustilannetta muuten simuloitiin eräässä isohkossa valmiusharjoituksessa Valkeakoskella vuosituhannen vaihteessa. Siinä simulaatiossa muistaakseni oli isompiakin ongelmia kuin kiukkuiset naapurikylän asukkaat.

Tänne asemakaavan ja haja-asutusalueen limes-vyohykkeelle on vesitornilta sen verran matkaa, että ruskeaa vettä ei ole putkista juossut. Ehkä sakat ovat jo huuhtoutuneet matkan varrelle, kun nyt uutisoidaan veden olevan jo kirkasta.

Ei kommentteja: