lauantaina, tammikuuta 19, 2008


Sisustamista


Viime kesänä Aamulehden asumisliitteessä esiteltiin henkilö nimeltä Paskasieppo, jonka asumisoloissa ei olut kehumista. Hänellä kerrottiin tuolloin olleen maailmankaikkeuden viimeinen Rocky-vuodesohva. Lehtitieto oli virheellinen sikäli, että viimeiseksi taisi jäädä tämän torpan vastaava huonekalu.

Minä pidin sohvasta, mutta puolisoni ei erityisemmin. Hän päätti jo kuukausia sitten hankkia uuden. Sen toimitus viivästyi, mutta eilen tuli viimein aika vaihtaa sohvaa.

No, eihän Rocky vanhemmiten enää kaunis ollut, ja eiköhän tähänkin totu. Ainakin eilisiltana nukahdin turhankin ajoissa.

Raudan nostelua


Viime aikoina Aamulehdessä on taajaan keskusteltu kuntosalien hinnoista. Tampereen kaltaisissa kaupungeissa niiden tarjoamia palveluja monet pitävät kalliina. On jäsenmaksua ja jos jonkinlaista palvelumaksua, ja niihinkin tarjolla vain kuukausi- eikä käyttökertahinnoittelua.

Monet ovat toki valmiita sijoittamaan rahaa hyviin harrastuksiin, mutta kyllä jäsenmaksuun plus kuukausimaksuihin perustuva hinnoittelu melkoiselta rahastusautomaatilta tuntuu.

Kotikylän urheiluhallin kuntosalilla ei kysellä jäsenyyksien perään, ja kymmenen käyntikerran sarjakortteja myydään kolmellakympillä. Haluaakohan pikkukaupungin hallimestari näyttää lehtikeskustelun tiimoilta mallia isomman kylän kollegoilleen, kun on alkanut tarjota sarjakortin ostajille ensimmäisen käyntikerran ilmaiseksi.

Putkiaivoisuutta tunnistan itsessäni, mutta nyt putkituntoisuuttakin. Tosin luontaisesti moniajavampi salikaveri kertoi huomanneensa itsellään saman. Kokeilin nimittäin yhdistää jalkaprässin ja hauiskäännön. En ole treenannut käsiä mitenkään ahkerasti,ja käsipainot tuntuivat raskailta. Jalkatyö sen sijaan paljon kevyemmältä kuin yleensä, vaikka nostettavaa oli saman verran kuin ennen. Ja että osaakin "väärä" käsi väsyä paljon vasenta nopeammin.

Tietokoneasennusta


Muilta osin päivä on mennyt nörtteillessä. Se on ollut oikein hyvää ajanvietettä varsinkin nyt, kun en leipätyössä ole viime kuukausina ollut kovin paljon näiden asioiden kanssa tekemisissä. Pysyy jonkinlainen tuntuma asioihin.

Jo kuudetta vuotta hyvin palvellut pöytätietokoneeni oli vähitellen alkanut osoittaa väsymisen merkkejä. Muistinlisäys edelliskesänä auttoi vähäksi aikaa, mutta esimerkiksi uuden prosessorin tai edes näytönohjaimen hankinta ei tuon ikäiseen laitteeseen oikein onnistu.

Ajattelin, että kokonaan uutta konetta kustannustehokkaampi ja ekologisempi vaihtoehto on tehdä kunnollinen sisuskalujen uusiminen. Vanhasta koneesta käyttökelpoista oli ulkoisten oheislaitteiden lisäksi kotelo, levykeasema, äänikortti, WLAN-kortti ja kaksi DVD-asemaa. Virtalähde tuli vaihdettua puolikilowattiseen syksyllä, joten sen osalta komponentinvaihtokapasiteettia piti olla.


Maadoitusranneketta ei ole unohdettu!

Tällainen kokoonpano tuli asennettua (hardware-puolen ajankohtaistuntijat voinevat kommentoida, oliko uudistus järkevä):
- emolevy MSI K9A2 Platinum
- prosessori AMD Phenom Quad-Core 9600
- työmuisti Buffalo 4 GB, 800 MHz
- näytönohjain PNY Quadro NVS 285
- kiintolevyt Seagate Barracuda 7200.10, 320 GB.

Ennen vanhan koneen purkamista olisi ollut syytä tehdä RAID-ohjaimen ajurilevyke. Talouden muissa koneissa kun ei levykeasemaa ole. Windows Vistan asennusohjeiden mukaan käyttöjärjestelmä osaa hakea RAID-ohjaimen ajurit CD/DVD-levyltä tai vaikka USB-muistitikulta, mutta ainakaan tämän emolevyn Promise-ohjaimen osalta lupaus jäi tyhjäksi. Lähin levykeasemallinen kone löytyi veturitallilta museoympäristöstä, ja siellä sorvattu ajurilevyke toimi uuden koneen asentamisessa vanhaan Windows-tapaan.

Toinen vinkki Vistan asentajille: USB-muistitikun kytkettynä oleminen ensimmäisen uudelleenkäynnistyksen jälkeen näyttää olevan myrkkyä. Virheilmoitus kuulosti melko kohtalokkaalta: sen mukaan Windowsia ei voida asentaa tähän laitteistokokoonpanoon. Voisi olla informatiivisempaa kehottaa asentajaa irrottamaan ylimääräiset muistilaitteet, mutta vakioiduilla virheilmoituksilla päästään tietysti helpommalla.

Asennuksen jälkitoimia lienee luvassa vielä hyvän aikaa. Nyt päivitysten hakeminen Windows Updatesta kaataa järjestelmän - Vistakin osaa "BSoD":n aivan kuin ehdan Windowsin pitää. Virheilmoitus "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" on usein merkki laitteisto-ongelmista. Esimerkiksi WLAN-kortille ei ole kuin XP-version ajurit, ja sen hallintaohjelma piti jättää kokonaan asentamatta. Verkkoyhteys kyllä toimii. Näytönohjaimen piirisarjan Windows Updatesta haettua ajuriakaan en ihan epäilyksittä päästäisi. Onpahan pähkäiltävää joksikin aikaa.

Tietokoneasennuksesta aiheutuu sellainenkin ongelma, että uusimpia saapuneita sähköposteja on ainakin toistaiseksi kateissa (vanhan POP3-postiprotokollan käyttäminen postilaatikon puhtaana pitämisessä on toki kohteliasta palvelimen ylläpitäjää kohtaan, mutta aiheuttaa helposti tällaisia ongelmia). Eilen tai tänään saapuneisiin posteihin vastaamattomuus ei ole pahantahtoista boikotointia vaan teknillistä sähläystä. Pahoittelen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni tuo usb:ltä buuttaus johtuu siitä että usb legacy support on päällä biosista.

Ainakin vistaa buutatessa jos tuo on päällä antaa kyseisen herjan jos usb kiintolevyjä käytössä.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Morjens, Jussi!

Tässä ei ollut kyse oikeastaan boottausongelmasta, koska Windows kyllä lähti käyntiin kiintolevyltä, kuten piti, mutta yrittäessään jatkaa oheislaitteiden asennusta se töksähti ilmeisesti siihen USB-tikkuun.

On hyvin mahdollista, että juuri USB legacy support -asetus oli perussyynä. Nimittäin Vistan asennus teki monenlaista muutakin pikkukiusaa aina siihen saakka, kunnes palautin emolevyn BIOSiin Fail safe -oletusasetukset.

Tino Rossi kirjoitti...

napakalta koneelta vaikuttaa. Näytönohjain on melko vaatimaton vaan mitäs sillä jos ei pelaile tai leffoja enemmälti katsele, riittää ihan täysin.

Itse olen vielä pelaamisen kiroissa niin pitäisi taas uusi nvidian kiuas asentaa konetta kuumentamaan. Vaan halpaahan tämä tietokoneen kanssa räpeltäminen on mihin tahansa muuhun isojen poikien harrastukseen verrattuna.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Tino, totta. Näytönohjain ei ole tehokas, mutta tuo Quadro-piirisarjan laite tuntui sopivalta vanhassa kokoonpanossa olleen Matroxin seuraajaksi. PNY:n tuotekin on passiivijäähdytteisenä äänetön ja syö tehoa vain parikymmentä wattia. Tosin Vistan ilmoittama suorituskykypistemäärä jää kolmoseen juuri vaatimattoman grafiikkatehon vuoksi. Mutta kun koneen käyttäjä ei osaa piirtää, ei koneeltakaan sitä vaadita.