lauantaina, tammikuuta 05, 2008


Elämänparannuskuukausi


Varma tammikuun merkki ainakin meille lankapuhelimen (varmaankin myös muun julkisissa luetteloissa esillä olevan puhelinnumeron) omistaville on se, että kotiin soittelee ahkerasti terveyslehtikauppiaita. Sähköpostiinkin on alkanut muutaman kuukauden tauon jälkeen tulla tarjouksia mitä moninaisimmista muka seksuaaliterveyttä parantavista tuotteista.

Pitää yrittää olla teemassa mukana.

Tipattoman tammikuun suosion kerrotaan nousevan erityisesti nuoremman väen keskuudessa. Sopii keski-ikäisellekin: joulun aikana sisäinen lämmike ei rajoittunut viinilasillisen eikä käpykakun rommiaromiin.

Ulkoisiakin lämmikeasioita on paranneltu. Eilen kävi luottosähkömies asentamassa uudet lattialämmityksen ohjausyksiköt ja termostaattikaapelit saunatiloihin ja puolisoni ateljeehuoneeseen. Tunnettuja lienevät ne tarinat, joiden mukaan viallinen lattialämmityksen termostaatti on aiheuttanut hurjia sähkölaskuja. Urbaanilegendoja tietysti koska moinen ylilämpeneminen ei voine jäädä havaitsematta lämmitetyllä lattialla kävellessä. Mutta järkevä käyttöikänsä tällaisilla komponenteilla on, ja aikaisempaa tarkempi termostaatti on aina kotiin päin.

Samalla sovittiin kattolämmityksen korvaajasta rakentamisesta kolmanteen alakerran huoneeseen. Kattolämmityksiä ei kuulemma enää rakenneta uudiskohteisiin kovin paljon, mitä en ihmettele. Kattolämmityksen toimintaperiaatteessa verrattuna muihin suoran sähkölämmityksen implementointeihin ei ole isompaa vikaa, mutta elementtien vioittumisherkkyys on pysynyt suurena kautta vuosien ja vuosikymmenten. Se aiheuttaa monenmoista harmia ja rahanmenoa. Muita kodin energiatehokkuutta parantavia suunnitelmia on syytä jatkaa.

Nyt lämmittää takka. Kesällä saadut ja pihassa uuniin mahtuviin mittoihin pätkityt veturinhalot ovat olleet lämpimän syksyn johdosta riittoisia. Niillä on lämmitetty tähän saakka, ja jäljellä on vielä vähän ennen kuin pitää palata aikaisemmin hankittuihin.

Elämänparannuskuukauden merkkejä sekin, että urheiluhallin kuntosalilla oli selvästi enemmän väkeä kuin yleensä viikonloppuiltapäivisin. Varsinkin pariskunnat olivat lähteneet pumppaamaan.

Illan himmeä valaistus karkotti potentiaaliset vieraat. Luulivat, että ei olla kotona. Olimme kyllä, parasta aikaa ruokapöydässä, mutta meillä pidetään vähäisistä valoista.

Ei kommentteja: