keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007


Äijäpuhetta


Lienen joskus aiemminkin esittänyt kaavion ihmistyypeistä äijyysasteikolla (kuvassa pystyakselilla). Karkeasti sanottuna on erilaisia äijiä ja erilaisia ei-äijiä, ja pehtoorit näiden välimuotona.

Kaaviossa esiintyvät nimitykset eivät ole patriarkaalisnormatiivisia, koska jokainen ihmistyyppi on riippumaton niin biologisesta, sosiaalisesta, tiedostetusta, tiedostamattomasta kuin kuvitellustakin sukupuolesta. Parempia ehdotuksia nimityksiksi otetaan mielellään vastaan.

Pohjimmiltaan äijyys on elämänasenne. Siihen kuuluvat - paitsi itsestäänselvyydet, kuten rauhanomaisuus, kiihkottomuus ja pyrkimys olla loukkaamatta muita - myös sellaiset käytännön asiat kuin toimiva eli todellisuutta luova kieli.

Otetaan kuvitteellinen esimerkki. Ei-äijät ovat tekemässä Asiaa, jota tehdään kieltä käyttämällä. He käyttävät Asian tekemiseen tunnin ja toisenkin, viimein puolikkaan päivän. Sitten he turhautuneina ja kiukkuisina soittavat eräälle äijälle, jonka velvollisuuksiin tietävät kuuluvan auttaa erilaisissa Asioissa. Äijä tietää, että ei osaa itse auttaa tässä nimenomaisessa Asiassa. Niinpä hän kysyy, ovatko ei-äijät jo kysyneet Asiaa eräältä toiselta äijältä, jonka tietää kykenevän auttamaan. Ei-äijät vastaavat, että ovat, mutta se ei ratkaissut Asiaa. Äijä soittaa toiselle äijälle. He keskustelevat minuutin tai ollessaan puheliaita hämäläisiä kaksi - joista toinen käytetään tuolle äijälajille ominaiseen "juusanojuu"- ja "semmostaseon"-tyyppisten varattujen sanojen sijoitteluun oikealle kohdalle todellisuutta luovaa koodikieltä. Sitten Asia on selvä.

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Soon sitten selvä, että sinut kutsutaan kirjaston miespäiville puhumaan äijyydestä. Ota poverpointit mukaan:D

Hyvärinen J. kirjoitti...

Selvä juttu. Onko tarkemmasta aihepiiristä toiveita? Ja täytyykö laittaa karavatit kaulaan?

Panu kirjoitti...

Soon sitten selvä, että sinut kutsutaan kirjaston miespäiville puhumaan äijyydestä. Ota poverpointit mukaan

Ei ole uskottavaa pohojalaasta. Minäkin pystyn parempaan:

Soon sitten selevä, notta sinut kuttutahan kiriaston miäspäiville puhumahan äijyyrestä. Ota poverpointit mukahan.

Eikä tämäkään vielä ole läheskään aitoa. Veikkaan, että kutsumisen sijasta Pohjanmaalla joko käsketähän tai pyyretähän. Koska "häihinpyyttö" on häjy-yhteyksistä oppimani aito pohjalainen sana, oletan, että pyyretähän, vaikka käskeminen olisi enemmän maakunnan hengen mukaista.