keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007


Myydään ja ostetaan


Blogilista on kuulemma taas myyty. Näin taloudessa toimitaan. Uudesta taloudesta puhuttiin paljon viime vuosikymmenen vaihteessa. Silloin "uutta" oli se, että aineettomia hyödykkeitä rinnastettiin aineellisiin. Uutta ei juurikaan tapahtunut transaktioiden kohdalla, vaan hyödykkeistä maksettiin teollisuusyhteiskunnan viitoittaman tien mukaan.

Blogilistan kaupallisessa arvossa ei ole kysymys takavuosien muotitermeistä human capitalista tai dot.com-buumista. Taustalla on viime vuosikymmenellä (Suomessa 1990-luvun alun laman seurauksena) alkunsa saanut kolmannen sektorin tunnustaminen taloudellisesti merkittäväksi toimijaksi. Kolmannen sektorin panosta voidaan myydä ja ostaa.

Orjakaupasta ei ole kysymys, koska myytävänä ja ostettavana toimiminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kyse on enemmänkin niinsanotun ajatus- tai tietotyön ilmaisjakelusta.

Lieneekö asiaintila melko lähellä kapitalismin ja opensource/wiki-ideologian win-win-tilannetta?

Arvelen, että kyseessä on yksi alkupään tienviitta paluupolulla kohti aikaa, jolloin vain aineellisten tai sellaisiksi selkeästi rinnastettavien hyödykkeiden tuottamisesta ollaan valmiita maksamaan niiden konkreettisille tuottajille.

Ei kommentteja: