sunnuntaina, marraskuuta 04, 2007


Liikettä hiljaisuudessa


Illan taiji-treeneissä tehtiin Beijingin muotoa tavalliseen tapaan ja peilikuvana. Liikesarja ei ole symmetrinen, toisin sanoen jokaista liikettä ei tehdä sekä "vasemmalle" että "oikealle" puolelle, kuten esimerkiksi judon nage-no-katassa, joten peilikuvaharjoituksessa on haastetta.

Pariharjoituksessa - alkukielellä nimi lienee tuišou - pääsin puolisoni pariksi. Muodollisen liikesarjan "polven harjaukseen" (luxi niubu; translitterointiini on suhtauduttava terveellä kriittisyydellä) palautuvasta liikkeestä tuli tässä harjoitusmuodossa sellainen, josta japanilaisterminologiassa käytettäisiin nimitystä uchiuke ja jossa näinollen painoerostamme ei ollut haittaa kummallekaan. Pariharjoituksissa minulla on ongelma, joka lähtee korvien välistä ja joka ehkäisee turhan tehokkaasti sen oppimisen, jota olisi tarkoitus oppia: oikean liikkumisen tavan.

Työväenopiston tanssisali, jossa treenit pidetään, on varustettu yhden seinän kokoisella peilillä. Tänään sitä ei oltu peitetty verholla. Peilissä on hyvät ja huonot puolensa. Se auttaa korjaamaan omia liikkeitä, mutta samalla vangitsee huomion pois itsestä, ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmaan. On toki niin, että hyvältä tuntuva liike voi olla väärin tehty, mutta rohkenen väittää, että hyvältä näyttävä voi olla vielä suuremmalla todennäköisyydellä väärä.

Ei kommentteja: