lauantaina, lokakuuta 01, 2005


Virustauti?


Sisäinen lämpötila ei ole ollut aivan kohdallaan tänäänkään. Siispä virusskannaus käyntiin. Pöpöjä löytyi paljon:
Linux
Religion
8-Bit
UNIX
Windows
vi
Free BSD
Politics
X11
Environmentalism
Macintosh.

Ei siinä mitään. Kakkonen tosin taitaa olla virheellisesti havaittu leukosyytti, mitä tulee maltilliseen körttiläisyyteen :-) Aika moni noista lienee jonkin sortin ammattitauti.

Tartuntaa myös näistä viruksista epäillään:
Junkfood
Sci-fi
British
Industrial
Discordia
Brand Names
Conspiracy Theory
Hippyism
Cars.

Hitto vie, ei Aatamin sapuska mitään roskaruokaa ole :-) Sci-fi kokolailla ihmetyttää, kun sen saran tartuttajiakaan en juuri tunne.

Hyvä päivä tiedonhakuunPäijät-Hämeestä lähestyttiin sähköpostiviestillä koskien Matkun rautatieaseman historiaa. Kyseisestä asiasta tuli kirjoiteltua keväällä, ja Google tai vastaava verkkohakupalvelu lienee johdattanut tiedon etsijää. Verkkopäiväkirjailusta siis voi olla hyötyäkin. Sairasvuodepäivä virkistyi veturitallilla käymiseksi, jonka tuloksena Jernvägsstyrelsens berättelser kertoi tarinaansa vuodelta 1880 ja seuraajaosat siitä eteenpäin. Seurasin vuoteen 1897 saakka. Rautatiehallituksen kertomus reilun sadan vuoden takaa on jossain määrin yksityiskohtaisempi kuvaus ratojen varsilla tapahtuneesta toiminasta kuin VR-konsernin vuosikertomus on tänään. Matkun - silloisen Forssan - rautatieaseman ulkomaalaukset ja ulkohuusin katon paikkaukset voidaan lukea 1890-luvun toimintakertomuksista sangen tarkkaan.

Niinkuin muistinkin, reilun vuosisadan ajan paikan päällä levänneissä jalopuisissa piirustuslaatikoissa uinui taideteoksia. Ratamestari V. Heleniuksen vuonna 1874 vahvalle kartongille piirtämät ratakartat Hämeenlinna-Tampere-Turku-rautatien kaavaillulta linjaukselta vaativat akvarellimaisessa eteerisyydessään aikaa paitsi oikeaan kosketukseen myös ihailemiseen. Piirtäjä on tekstannut kartat omalla virkakielellään. Mielenkiintoista oli, että Matkun paikkeille vielä vuonna 1931 tehty muutos oli tekstattu ruotsiksi. Lieneekö piirros vaatinut uudistajaakin kunnioittamaan kykynsä mukaan alkuperäisasua (toki muistetaan, että vielä 1950-luvulla "Tammerfors Linne- och Jernmanufakturin" tuotantotiedot Tilastokeskukselle toimitti mag. Henriksson toisella kotimaisella, kun tilastointilomakkeet siihen mahdollisuuden tarjosivat).

Propolis


Propolis eli mehiläisyhdyskunnan tuottama kittivaha on antibakteerinen aine. Sen avulla mehiläiset torjuvat yhdyskunnalle haitallisen ulkoisen bakteerikannan. Mehiläiset tiivistävät pesän ylimääräiset aukot kittivahalla. Hunajankeruun jälkeen kittivahaa jää tyhjiin pesälaatikoihin, mistä se voidaan ottaa ihmisten käyttöön. Subjektiivisesti todettuna se on hyvä aine ainakin ihottuman ja kurkkukivun hoitoon.

Ei kommentteja: