perjantaina, lokakuuta 28, 2005


Rautateitä pahvikansissa


Keskiviikkoinen merkintäni hävisi eilistä julkaistaessa. Pahoittelut. Siinä tosin ei ollut kovin kaunista tekstiä kanssaihmisiä kohtaan, joten ehkä jouti mennäkin. Vai mahtaako Blogspotissa olla LIFO-tyyppinen kapasiteettirajoitus? Kohta tuo nähdään.

Postissa odotti paketti. Ilkan ja Jukan kanssa tutkiskeltiin sisältö heti veturitallilla. Toissapäivänä painosta tullut Kimmo Pyrhösen "Lättähattu - kiskoauton tarina" -kirja on paitsi viisas myös kaunis esitys yhdestä meikäläisen liikennehistorian ilmiöstä. Kirjassa on melkoisia kuva-aarteita. Itseäni sykähdytti varsinkin keväällä 1955 otettu kuva Valmetin tehdasalueesta, jossa palvelukseen valmiina oli kiskoautoja, Hr11-linjavetureita ja raitiovaunuja (raitiotieharrastajaveljille pahoitteluni, että en bongaa tyyppiä) ja taitaapa näkyä yksi Dm3- tai Dm4 -moottorivaunukin. Ja ennen kaikkea niiden rakentajien satoja polkupyöriä katoksissaan. Paljon muitakin helmiä - niin tekstissä kuin kuvissakin - on aina 1980-luvun lopulle saakka, nostalgialiikenteen osalta sen jälkeenkin.

Tekijämiesten käsissä on valmistumassa myös tallenne veturien äänistä. Näytillä - kiitos Jarkon - käyneet kansipaperit lupaavat melkoista spektaakkelia.

Ei kommentteja: