perjantaina, toukokuuta 31, 2013

Juhlava perjantai

Koululla juhlittiin 261 nuoren ammattiin valmistumista. Nykyään ammattikoulunkin päättäminen on juhla, johon vanhemmat tai muut lähiomaiset mielellään osallistuvat. Sali oli täynnä, ja talonväestä me, joilla ei ollut omia opiskelijoita juhlakaluina tai emme työskentele opetustehtävissä, jäimme suosiolla taakse seisomapaikoille.

Ammattilakki lyö itseään läpi jo muillakin kuin naisvaltaisilla aloilla. Autoasentajat olivat tänä vuonna ottaneet idean omakseen.

Gaudeamus igiturin tyyppistä klassikkoa ei ammattikouluissa ole, mutta Suvivirsi ja maakuntalaulu - joskin minusta väärä - kelpaavat hyvin. Ja täytyy sanoa, että varsinkin yhdessä kohden - lähihoitajien valan yhteydessä - ammattikoulun päätöstilaisuuden juhlavuus on omaa luokkaansa.

Onnea valmistuneille!

Onneksi mopoilijoilla on kypäräpakko

Kotiin kävellessä jouduin liikenneonnettomuuden silminnäkijäksi. Nuori mies isolla enduro-mopollaan törmäsi kärkikolmion takaa tulleen henkilöauton oveen niin, että pelti kumahteli ja kuljettaja teki ilmalennon kaksipyöräisensä päältä asfalttiin. Ensimmäinen ajatukseni oli, että nyt tarvitaan apua ja laitoin juoksuksi kohti törmäyspaikkaa. Mutta nuorukainen oli nopeasti pystyssä ja harvinaislaatuista tilanteenhallintaa osoittaen veti mopoaan syrjään vilkasliikenteiseltä tieltä. Yhteispelillä saatiin kaista tyhjäksi, ja autoileva osapuoli oli jo hoitamassa lisäavun hälyttämistä. Ensihoitajat tulivat käytännössä heti ja vahvistivat mopoilijan sanat vahingoittumattomana säilymisestä. Poliisin kanssa asiat sujuivat hyvässä hengessä, ja pian saapui isäkin hakemaan mopoa ja kuskia kotiin.

Tilanne oli kuin kouluesimerkki kahdesta asiasta. Ensiksi siitä, miten tärkeää kypärän käyttäminen on. Omina mopoiluaikoinani 30 vuotta sitten kypäräpakko oli vielä sangen uusi asia, ja "pottaa" pidettiin yleisesti kiusallisena kustannuseränä, ja tärkeimmäksi syyksi sen käyttämiseen pidettiin uhkaa joutua tekemisiin poliisin kanssa. Kypärätön kun olisi kiinnittänyt virkavallan huomion tutkimaan muitakin syntejä, kuten sitä, mitä mopossa oli liikaa tai liian vähän ja ennenkaikkea kuljettajan puuttuvia ikävuosia.

Toiseksi tämänpäiväinen tilanne oli osoitus siitä, miten hyvin asiat hoituvat, kun kaikki osapuolet säilyttävät malttinsa. Hätäily tai syyttely ei johda ainakaan parempaan lopputulokseen tai mieleen.

Ei kommentteja: