lauantaina, toukokuuta 25, 2013

Toimelias talkoopäivä

Veturitallilla vietettiin vaihteeksi melko aikaansaapa talkoopäivä. Pyöräilykausi on alkanut, kun Juha oli tullut tallille Tampereelta moottoripyörällä ja Pekka naapurikylästä polkupyörällä.

Kahvinjuonnin jälkeen lähdettiin Eskon kanssa värikauppaan hakemaan päivän tarpeet: pesujauhetta, puuöljyä ja pensseleitä. Taisi olla kauden ensimmäiset talkoot, kun Simo oli heittänyt hyvän idean koskien muutama vuosi sitten talikaaren eteen rakennettujen kulkukäytävien elinkaaren pidentämistä.

Team Mattila kävi lumiauran puuosien kimppuun ja päivän päätteeksi ilmoitti vähäeleiseen tapaansa, että se on sitten raaputettu. Kesän pääurakka tuli aloitetuksi. Työn jatkuessa tarvitaan ihmisiä telineillä. Mistä telineet?

Joukon, Juhan ja Konstan kanssa ensin pestiin ja sitten pensselöitiin tallikaaren ulkopuolen kulkukäytävät. Vuosia ennen kuin Edison alkoi tehdä kokeitaan hiililankahehkulampulla, veturitalli rakennettiin niin, että veturisijojen alunperin lasiseinäiset ovet antavat etelän suuntaan. Rakennusajankohtaan nähden ratkaisu oli sangen järkevä. Kääntöpuolena on, että ensin sähkövalon tulon - 1910-luvulla - ja lopulta koko rakennuksen harrastekäyttöön päätymisen - 1980-90-luvuilla - myötä auringonpaiste ja puolikaaren muotoisen rakennuksen luoma tuulensuoja lyhentävät kestopuu-käsitteen ensimmäistä osaa. Ongelmajätteen vähentämiseksi on rakenteet aiheellista suojata.

Jani veti ruohonleikkurin käymään ensimmäisellä yrittämällä kahdeksan kuukauden seisonnan ja öljyntarkistusten jälkeen ja niitti ruohon radan puolelta. Samalla tuli tehtyä hienoinen vihje kaupungille alkaa hoitaa omaa osuuttaan yhteisestä alueesta.

Syömässä käytiin Iskhmetillä, niinkuin tapaan kuuluu. Toiset jäivät saunomaan tallille, toiset lähtivät kotiin.

Ei kommentteja: