maanantaina, heinäkuuta 16, 2012Lukemistoja


Olen viimeisen viikon aikana lukenut enemmän dekkareita kuin tähänastisen elämäni aikana yhteensä: suurimman osan Taavi Soininvaaran tuotannosta. Kaikki alkoi viattomasti viime talven Finlandia-hiihdosta, jossa jonkin kirjankustantamoiden mainoskampanjan merkeissä osallistujille annettiin kotiinviemiseksi kirja. Minulle sattui Soininvaaran "Pakonopeus". Se jäi hyllyyn seisomaan muun jostakin saadun ja edelleen lukemattoman kioskikirjallisuuden, Alistair MacLeanin, Sofi Oksasen ja muiden vastaavien, viereen. Viime viikolla tulin poimineeksi sen käteeni ja lukeneeksi illan aikana.

Sitten tie veikin kotikylän kirjaston dekkarihyllylle.

Suojelupoliisin palkkalistoilla työskentelevien Soininvaaran päähenkilöiden rinnalla joku James Bond on kanavarkauksia selvittelevä kyläpoliisi. Se vähä, mitä tätä ennen dekkareita luin, oli juuri Ian Flemingiä. Ja siitä taitaa olla kolmekymmentä vuotta. Siksiköhän nuo soininvaaralaiset niin koukuttavatkin? Iso paha maailma tuodaan kotikyliin. Tai ainakin Helsinkiin.

Toisaalta noista on kiva etsiä pilkkuvirheitä niinkuin se Venäjällä murhattu eläkeläispoliisi teki radio-ohjelmien kanssa. Kuka suomalainen muka kutsuu P08-sotilaspistoolia korkeajännitysläisittäin tai macleanilaisittain "Lugeriksi"? Samassa kirjassa, " Pimeyden ytimessä", Bagdadin nimeen vannova islamislaisfanaatikko lainaa joka välissä länsimaisen sivistyksen suuria nimiä, eikä Abu Nasr al-Farabin tai Abu Said al-Sirafin ajatelmia näy edes intertekstuaalisina viitteinä. Tai "Pakonopeuden" floppi, sodankäynnin mullistavana asiana mainittu "liikkuvaan maaliin hakeutuva torjuntaohjus". Onko niitä olemassa muunkinlaisia?

"Eikö kannattaisi lukea jotain kehittävämpää", kysyi taannoin talon kauniimpi asukas laskiessaan Hotakaisensa pöydälle. Totta, "Aeneisin" tai "Guwen guanzhin" suomennokset katsoisivat syyttävästi, jos kotihyllyä lähtisi tonkimaan. Ja Vulgata, vuosien takaisen kesäkurssin opettajan suosittelema latinankielen kertauskirja, on edelleen pakkauksessaan. Väinö Linna sentään antaa anteeksi: "Älä menetä toivorikkauttas millän taval." En, ehkä huomenna suuntaan taas kirjaston dekkarihyllylle.

1 kommentti:

Teuvo Vehkalahti kirjoitti...

Teuvon Kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesänjatkoa.
www.ttvehkalahti-blogspot.com