perjantaina, heinäkuuta 20, 2012Kesäisiä puuhia mattopyykiltä soraralliin


Kun jokusia lomapäiviä oli tullut lähinnä laiskoteltua, alkoi kaivata tekemistä. Keskiviikkoaamuna laitoin herätyskellon soimaan arkiaamun tapaan viideltä ja lähdin pahantekoon veturitallille. Oli tarkoitus myrkyttää rikkaruohokasvusto rumentamasta tallin edustaa.

Homma tuli tehdyksi aamun mittaan. Kotiin päästyäni totesin, että kello on jo tarpeeksi ja nykäisin ruohonleikkurin säksättämään puolisoni lähtiessä mattopyykille. Kun piha oli tullut viimeisiä aareja vaille parturoiduksi, alkoi sataa. Varoaika veturitallin myrkynkylvöstä jäi liian lyhyeksi, ja rikkakasvit voittivat tämän erän.

Eilen mattopyykättiin yhdessä jokirannan pesupaikalla. Vaikka matonpesun tiedetään olevan myös miesten, ainakin vähän vanhempien joita oli pesemässä nytkin, suosiossa, minun on myönnettävä, että uudella pesupaikalla en ole ennen edes käynyt. Eikä kai edes ole enää upouusi. Onhan siitä jo aikaa, kun matonpesu Vanajavedellä kiellettiin. Aika mainio palvelu kunnallisveron vastineeksi. Ergonomiset pesupaikat niin kapeille kuin leveille matoille, valittavana jokivettä tai vesijohtovettä, kuivattamiseen järeä mankeli ja telineet.

Tälle päivälle oli tilattu puuhaa vajaan kuorma-autonlavallisen verran. Paikallinen liikennöitsijä kävi eilisiltana kippaamassa pihalle kahdeksisen kuutiota kalliomursketta, joka tänään saatiin kutakuinkin levitettyä paikalleen. Maaperä näillä kulmilla on melko savinen, ja pihasora sekoaa vähitellen pehmeämpiin maa-aineksiin. Edellisestä sorarallista oli ehtinyt kulua jo seitsemän vuotta.

Jollei blogista muuta hyötyä ole, voi tarkistaa, milloin on mitäkin tullut puuhailtua. Sitä en tainnut kirjoittaa, montako kuutiota mursketta tuolloin hankittiin. Mutta ainakin sitä leviteltiin päivätolkulla, kun välissä oli milloin mitäkin muuta toimintaa. Tänään otettiin urakka ja saatiin melkein valmiiksi. Kasan loppu täytyy levitellä vasta sitä mukaa, kun autonrenkaat painavat uriaan. On myönnettävä, että viime aikoina ei ole tullut harjoitettua varsinkaan lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa. Soran lapioiminen kasasta kottikärryyn kävi kyllä sellaisesta. Oma lihaskone alkoi käynnistyä vasta puolentoistakymmenen kärryllisen jälkeen, sitten meni jonkin aikaa hyvin, ja viimeisiä kipatessa väsytti. Huomenna voi olla paikat kipeänä.

Ei kommentteja: