sunnuntaina, elokuuta 15, 2010


Vaihteeksi ilmailua


Lauantaiaamuista museoveturitoimintaa oli hyvä jatkaa lentonäytöksessä Tampereella. Ilkka lähti kaveriksi. Pahaa ei oltu menossa tekemään, mutta pommi takavarikoitiin repusta heti portilla. Saatiin tosin takaisin kotiin lähdettäessä.

Ymmärtäisin, jos leipä- tai lääkärijonossa odotusaika herättäisi aggressioita. Mutta kun kyseessä oli niinkin tarpeeton asia kuin lentonäytös ja kaikki sinne pyrkivät omasta halustaan paikalle tulleita, tuli pienoinen hämmästys jonottajien ryhtyessä vaatimaan "oikeuksiaan" paikalla olleilta järjestelyorganisaatioon kuuluneilta. Liikennejärjestelyjen hoitajien sijasta saisivat hävetä valittajat.

Monenmoista kieputtajaa oli ilmassa. Ilmavoimien grand old manin, everstiluutnantti Jyrki Laukkasen, oli tarkoitus lentää maailman ainoalla jäljellä olevalla Gloster Gauntlet -kaksitasohävittäjällä, mutta todettuaan sivutuulen liian voimakkaaksi hän teki museologisen järkiratkaisun ja lensi esityksensä lentokoneiden klassisella kaunottarella, Fouga Magisterilla.

Suurin osa näytöksessä lentäneistä konetyypeistä oli operatiivisessa käytössä olevia ilma-aluksia.


Rajavartiolaitoksen Dornier Do-228 nousee ja laskee lyhyellä matkalla ja tekee ilmassa pienen pientä kieppiä.


Dornier tuntuu nousevan ja laskevan vaikka peltotien päässä, mutta kiitotien lyhyydessä taisi voiton viedä sittenkin ilmavoimien uusi EADS Casa -kuljetuskone.


Luftwaffe oli taas vaihteeksi laskeutunut suomalaiselle kentälle. Tällä kertaa asialla Panavia Tornado.


Vinka innostui pitämään saksan kertauskurssin: an, auf, hinter, in, neben, über, vor, zwischen.

Tekniikan historian harrastajien näkökulmasta odotetuin esiintyjä oli toisen maailmansodan tunnettu hävittäjä North American P-51 Mustang. Ruotsalaisen Biltema-yhtiön nimissä nykyisin lentävä kone saa voimansa legendaarisesta Rolls-Royce Merlin -moottorista, jonka äänimaisema on jokseenkin mykistävä. Tietenkään emme pilanneet äänimaisemaa korvatulpilla. Melkein hävetti Hornet-lentäjän puolesta, joka toi oman mölytoosansa häiritsemään audionautintoa Mustangin laskeutuessa.


Satans helvete med Biltemas verktyg...


Kauniisti se lensi. Mustang on vahvoilla niissä konrafaktualistisissa sota"historiallisissa" verkkokeskusteluissa, joissa väitellään toisen maailmansodan parhaasta hävittäjälentokoneesta. Rautatieharrastajat tyytyivät kuittaamaan asian: se on suhteellista.

Mustangin jälkeen lähdettiin kotiin. Horneteja näkee ja kuulee muutoinkin vähän väliä. Midnight Hawksit jäivät myös tällä kertaa näkemättä. Hienoja ovat, mutta eivät parhaimmillaan päivänpaisteessa.

Papujuhlat pimenevässä illassa


Rapu on niin sympaattinen eläin, että sitä ei kotona syödä edes elokuun pimenevissä illoissa. Niinpä puolisoni ja minä pidimme papujuhlat, joiden yhtenä pääkattauksena oli kahden sortin pavuista ja monenlaisista muista kasvikunnan tuotteista tehty salaatti.

Teuravuoman laidalla kasvaneista viherherukoista tehty kuiva valkoviini oli erinomainen palanpainike.

Ateria nautiskeltiin kuistilla kynttilöiden valossa.

Ei kommentteja: