perjantaina, elokuuta 27, 2010


The last kouhei?


Jokunen vuosi sitten nuorison keskuudessa vaikutti kohtalaisen vahva japanilaisen populaarikulttuurin genre ja vaikuttanee edelleenkin. Japanilaisperäinen tai ainakin -vaikutteinen piirretty ja liikkuva kuva tulivat lähelle valtavirtaa. Tehtiinpä jopa manga-Raamattuja. Samasta kulttuurista lähtöisin olevilla urheilulajeilla on ollut oma harrastajakuntansa jo pitkään.

Pohjoiskarjalainen aikamies vain pistää paremmaksi.

Marutei Tsurunen ei ole animesankariksi ajoittain eläytyvä kulttuurinmaistelija, vaan Pielisjärvellä pian talvisodan jälkeen syntynyt, Martti Turuseksi kastettu aito pohjoiskarjalainen, joka otti elämäntehtäväkseen lähteä lähetyssaarnaajaksi nousevan auringon maahan. Nykyään hän on Japanin parlamentin ylähuoneen Sangiinin (sic!) ensimmäinen länsimaalaissyntyinen (sic!) senaattori.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi viikolla, kun Marutei oli hakemassa synnyinmaastaan mallia uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Ei hänen menestymisensä kaukaisen maan poliittisessa järjestelmässä mitenkään piilossa ole vanhassa kotimaassakaan ollut, mutta myönnettävä on, että vasta nyt se tuli omaan tietoisuuteeni.

Takavuosien amerikkalaisen The last samurai -elokuvan kertoman tarinan jostakin luettuani ajattelin kenties joskus katsovani filmin. Kurosawan tuotoksista, varsinkin Macbeth-coverista "Seittien linnasta" kun nuorempana jossakin määrin pidin. Ei taida enää jaksaa kiinnostaa.

Ei kommentteja: